Παρουσίαση της μελέτης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης “Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα” πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο ανάδειξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε εθνική προτεραιότητα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και με αφορμή τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη με αποστολή την σύνταξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα εκπονήθηκε το Φθινόπωρο 2023 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη εμπειρική-ερευνητική προσέγγιση σε μια στρατηγική προ-όρασης (strategic foresight) για τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (αλλιώς παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, generative AI) στην Ελλάδα.

Στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικών πρωτοβουλιών και συστάσεων πολιτικής, όπως προέκυψαν μέσα από τα ευρήματα, όσον αφορά στον αντίκτυπο του εγχώριου οικοσυστήματος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Επισημαίνεται, ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) σχεδιασμένα με τρόπο τέτοιον, ώστε να παράγουν νέο περιεχόμενο υπό τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο.

Τη μελέτη παρουσίασαν στον πρωθυπουργό ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Χαράλαμπος Τσέκερης και ο διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Ευάγγελος Καρκαλέτσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr