Μειωμένος συγκριτικά με την προ μνημονίων εποχή εμφανίζεται και φέτος ο προϋπολογισμός της Βουλής, που εγκρίθηκε χθες με ευρύτατη πλειοψηφία: εκτός από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που περιορίστηκαν να δηλώσουν «παρών», όλα τα κόμματα υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό δαπανών της Βουλής για το έτος 2022.

Η αλλαγή πλεύσης 

«Μετά τη δεινή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, η Βουλή προσαρμόστηκε και περιόρισε σε γενικές γραμμές τον προϋπολογισμό της στην τάξη του 60% των κονδυλίων που διαχειριζόταν προ της κρίσης.

Οι τελευταίοι προϋπολογισμοί της Βουλής την εποχή της ευμάρειας με όποιον επιθετικό προσδιορισμό της αξίζει –προφανώς όμως το “επίπλαστης” δεν είναι άδικος– είχαν φθάσει τα 220 εκατομμύρια ευρώ», είπε παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ο πρόεδρός της, Κ. Τασούλας, για να συνεχίσει:

«Τώρα κινούμεθα σε προϋπολογισμούς της τάξεως των 139 έως 144 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση πόρων οδήγησε τη Βουλή εις το να αξιοποιεί περίπου το 62% με 63% των κονδυλίων που αξιοποιούσε προ της κρίσης».

Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε ότι η εξοικονόμηση πόρων δεν γίνεται εις βάρος κρίσιμων πτυχών της λειτουργίας της Βουλής ή της εξωστρέφειας που θα πρέπει να έχει.

Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε μεταξύ άλλων για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του σε μια εν εξελίξει συνεργασία της Βουλής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο:

«Την άλλη Δευτέρα θα υπογράψω με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο εδώ στη Βουλή ένα πενταετές σύμφωνο ανάμεσα στη Βουλή και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ολοκλήρωση της καταλογογράφησης της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι ένα έργο που το έχει ξεκινήσει η Βουλή από το 2014», είπε ο κ. Τασούλας, για να συμπληρώσει ότι έργα όπως αυτό «αποδεικνύουν και την πνευματική αποστολή της Βουλής και τη συνεργασία της με τέτοιου είδους καθιδρύματα σεβαστά, ιστορικά και παγκοσμίου κύρους, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

50 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Σωτηρία 

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Β. Υψηλάντης αναφέρθηκε και στην οικονομική στήριξη της Βουλής στο έργο της «κατασκευής πενήντα μονάδων εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων “Σωτηρία” στο πλαίσιο της συμμετοχής του Κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση της μεγάλης επιδημιολογικής κρίσης».

Ο κ. Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση που υπάρχει και στην ειδική έκθεση η οποία συνόδευε το εγκριθέν κείμενο, σύμφωνα με την οποία «ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2022 έχει ως θεμελιώδη στόχο την αποτελεσματικότερη και διαφανέστερη λειτουργία της Βουλής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr