Πριν από τρία χρόνια, η τηλεργασία παρουσιαζόταν ως το μοντέλο για την εργασία του μέλλοντος. Ωστόσο, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν αλλάξει άρδην, μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, αποδυναμώνεται, προϊόντος του χρόνου, η τάση της τηλεργασίας στην Ελλάδα. Έχοντας διανύσει τρία χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η τηλεργασία, το μοντέλο εργασίας που ενσωματώθηκε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων παγκοσμίως, καταγράφει τάση συρρίκνωσης: 5% μείωση σε σχέση με πέρσι.

Μόλις το 21%

Πρακτικά σήμερα, μόνο το 21% των Ελλήνων εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας Employer Brand της Randstad, το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει μειωθεί από το 48% στο 21%, καταγράφοντας μια διαφορετική τάση, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Την ίδια στιγμή, πάντως, που η τηλεργασία αποδυναμώνεται, άλλες τάσεις, που επίσης τροφοδότησε η πανδημική κρίση, παραμένουν.

Παροχές

Στη νέα εργασιακή πραγματικότητα οι οικονομικές παροχές, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και τις δυνατότητες εξέλιξης να αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη. Σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad, ο μισθός και οι παροχές καθιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή εργοδότη για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει και το σημερινό, αυξημένο κόστος διαβίωσης ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Επαγγελματική εξέλιξη

Αναφορικά με τους υπόλοιπους παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή εργοδότη, τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί μια τάση που πλέον έχει μετατραπεί ως πάγια προσδοκία από τους εργαζόμενους. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η μακροπρόθεσμη εργασιακή ασφάλεια παραμένουν δύο από τους σταθερούς παράγοντες για τους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια.

Ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελεί το στοιχείο με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, χωρίς, ωστόσο, να καταγράφει στην Ελλάδα αντίστοιχη αύξηση στις προσδοκίες των εργαζόμενων, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 82% των Ελλήνων εργαζομένων αξιολογεί ως πολύ σημαντικές τις μη οικονομικές παροχές κατά την επιλογή εργοδότη, τη στιγμή που οι οικονομικές απολαβές αποτελούν, φυσιολογικά, ισχυρό κίνητρο για το 87% του ανθρώπινου δυναμικού.

Αλλαγές εργοδότη

Με την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της αξιολόγησης των τρεχόντων εργοδοτών, το 15% των εργαζόμενων στην Ελλάδα δήλωσε ότι έχει αλλάξει εργοδότη τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από το 2022 (13%). Αναφορικά με την απόφαση αλλαγής εργοδότη, το 23% των εργαζομένων δήλωσε πρόθυμο να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον μέσα στο έτος, αναλογία που διαφοροποιείται στις ηλικίες 18-34 ετών (27%), αποτυπώνοντας τη διαφορετική προσέγγιση στην εργασία των νεότερων γενιών εργαζομένων.

Υβριδικά μοντέλα

Στον αντίποδα, ο φόβος απώλειας της εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το 16% των εργαζομένων (19% το 2022), με σχετικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις (Μακεδονία και Θράκη – 20%, Αττική – 14%). Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά την «μεγάλη έξοδο», όταν οι εργοδότες αποφάσισαν να ζητήσουν από τους εργαζόμενους να γυρίσουν στα γραφεία κι εκείνοι απλώς παραιτήθηκαν, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές επιχειρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να γεφυρώσουν τα χάσματα, στρεφόμενοι, ενίοτε και σε υβριδικές μορφές εργασίας (λίγο στο γραφείο και λίγο από το σπίτι).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr