μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Μειώνονται κατά 7% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς από 1η Ιουνίου 2022.

Η μείωση αυτή έρχεται ως συνέπεια της μείωσης των εισφορών επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς από την ίδια ημερομηνία. Συγκεκριμένα, οι εισφορές αυτές θα μειωθούν από το 6,5% στο 6%.

Δεδομένου ότι οι εισφορές επικουρικού για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους είναι από την 1η Ιανουαρίου 2020 (βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση) σταθερά ποσά και όχι ποσοστά επί των εισοδημάτων, η μείωση για αυτές θα φέρει την αναπροσαρμογή τους ως τέτοια (δηλαδή ως σταθερά ποσοστά).

Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες 

Υπενθυμίζεται πως οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοί, από τις αρχές του 2022, έχουν επιλέξει μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, έχουν επιλέξει να πληρώνει μηνιαίως για εισφορές επικουρικού το ποσό των 42 ευρώ (1η κατηγορία), 51 ευρώ (2η κατηγορία) ή 61 ευρώ (3η κατηγορία). Αυτές τις εισφορές θα πληρώσουν οι υπόχρεοι έως και για αυτό το μήνα.

Από τον επόμενο μήνα, οι εισφορές αυτές θα διαμορφωθούν ως εξής. Όσοι έχουν επιλέξει την 1η κατηγορία, θα πληρώσουν 39 ευρώ (αντί για 42 ευρώ). Όσοι έχουν επιλέξει τη 2η κατηγορία, θα πληρώσουν το ποσό των 47 ευρώ (αντί για 51 ευρώ), ενώ όσοι έχουν επιλέξει την 3η κατηγορία, θα πληρώσουν το ποσό των 56 ευρώ (αντί για 61 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr