ΕΚΤ - Fed για επιτόκια

Ψυχρολουσία ο πληθωρισμός 3.5% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη για τις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως τα δεδομένα για τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων αλλάζουν και τους αναλυτές της Fed να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν οι «ψίθυροι» πως η ΕΚΤ θα είναι τελικά αυτή που θα προηγηθεί της μείωσης των επιτοκίων και συνεδριάζει σήμερα 11 Απριλίου. Εάν επιβεβαιωθούν οι νέες αυτές προβλέψεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινηθεί αυτή, όπως αναμένεται, με την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο τότε θα πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση στην πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs

Στο πλαίσιο αυτό οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. προβλέπουν πλέον δύο μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve (Fed) φέτος αντί για τρεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η επενδυτική τράπεζα, εκτιμούσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μείωνε το κόστος δανεισμού στις συνεδριάσεις του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και το Δεκεμβρίου. Τώρα «βλέπει» δύο περικοπές, μία τον Ιούλιο και μία τον Νοέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα χρειαστεί να δει τη σειρά τριών πιο σταθερών εκτυπώσεων πληθωρισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο να εξισορροπείται από μια μεγαλύτερη σειρά πιο απαλών εκτυπώσεων τους επόμενους μήνες», έγραψαν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

Τα στοιχήματα

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,5%, από 3,2% τον Φεβρουάριο κι έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 3,4%.

Κατά συνέπεια, οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν δραστικά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, τιμώντας μεταξύ μιας και δύο μειώσεων κατά 25 μ.β. έκαστη, φέτος, σε σύγκριση με έξι ή επτά στις αρχές Ιανουαρίου. Πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγορές ανέμεναν τρεις μειώσεις φέτος.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι traders στοιχημάτιζαν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούλιο, αλλά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Τετάρτης μείωσαν τα στοιχήματά τους από περίπου 98% σε 58%.

Στη μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας από τον Ιούνιο, η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, εκτινάχθηκε κατά 0,19 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,9%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,5%.

Tι θα συμβεί αν η ΕΚΤ προχωρήσει πρώτη σε μειώσεις

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των οικονομολόγων και η ΕΚΤ προχωρήσει τελικά πρώτη σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε μεταξύ άλλων να προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, αφού η Fed ήταν εκείνη που ξεκίνησε το γύρο αύξησης των επιτοκίων πριν από δύο σχεδόν χρόνια και υπό άλλες συνθήκες αναμενόταν πως θα ξεκινούσε τώρα πρώτη τις μειώσεις.

Η Λαγκάρντ έχει στείλει μήνυμα για μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό έχει προειδοποιήσει πως η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Fed. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο 4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ άρχισαν να προετοιμάζουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου καθώς οι πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη μειώνονται γρήγορα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αν και τα μέλη της ΕΚΤ επισήμως έχουν αρνηθεί ότι θα τους ενδιέφερε να κινηθούν παράλληλα με τη Fed στις μειώσεις, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr