Με τη φράση «ο MBS είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Μπίμπι» αξιωματούχος των ΗΑΕ επιβεβαιώσε μια είδηση με ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Μέση Ανατολή: ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ή MBS, όπως αποκαλείται, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχουν, ετοιμάζονται να συναντηθούν επισήμως στο Άμπου Ντάμπι σήμερα.

Στα ΗΑΕ

Αν και οι δύο ισχυροί άνδρες των χωρών τους είχαν συναντηθεί πέρσι τον Νοέμβριο στην πόλη Νεόμ της Σαουδικής Αραβίας, κανείς από τους δύο δεν το επιβεβαιώνει, κάνοντας την επερχόμενη συνάντησή τους στα ΗΑΕ την πρώτη επίσημη επαφή τους. Ο Νετανιάχου θα βρίσκεται σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, στην πρώτη του επίσκεψη μετά την «κανονικοποίηση» των σχέσεων Ισραήλ και ΗΑΕ, όπου και επισήμως θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου της χώρας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη γίνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ.

Ταξίδι «αστραπή»

Μάλιστα, η επίσκεψη Νετανιάχου θα είναι πραγματική «αστραπή», καθώς όλες οι συναντήσεις του θα πραγματοποιηθούν στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, δεδομένου ότι θα πρέπει στις 6 το απόγευμα να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συναντήσει τους ομολόγους της από την Τσεχία και την Ουγγαρία. Βασικό θέμα των επαφών του στα ΗΑΕ θα είναι η αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του COVID-19 που εκδίδουν οι δύο χώρες, αλλά και άλλα διμερή θέματα. Όσον αφορά στην συνάντηση με τον MBS, αν και οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, η αντιπαλότητά τους με το Ιράν είναι επαρκές κίνητρο για συνομιλίες.

Πηγή: economico.gr