Ρωσία και Κίνα συζητούν για την «επιθετικότητα» της Δύσης

Μια μείζονος σημασίας για τις παγκόσμιες εξελίξεις συνάντηση -έστω και εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης- θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων «αντιπάλων» της Δύσης.

Τα λένε Πούτιν-Σι

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση κορυφής που θα έχουν και η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, θα συζητήσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη και την «επιθετική» ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών ως «εξαιρετικά σημαντικές». Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε μια στιγμή μείζονος επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο χωρών με τη Δύση, με το Πεκίνο να δέχεται πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Μόσχα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αιχμές για τη Δύση

«Η κατάσταση στα διεθνή ζητήματα, ιδίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αρκετά τεταμένη αυτή τη στιγμή και απαιτεί συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων η Ρωσία «βλέπει μια αρκετά επιθετική ρητορική τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ». Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί και ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει τη συνεργασία αυτή ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της επιρροής των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει συνάψει επικερδείς συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν φέτος να παρατείνουν μια 20ετή συνθήκη φιλίας και συνεργασίας.

Ευρεία ατζέντα

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν μια μακρά συνομιλία με ευρεία ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει ενεργειακά θέματα, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις και επισήμανε ότι οι επαφές μεταξύ του Ρώσου και του Κινέζου ηγέτη διακρίνονται πάντα για το βάθος τους. Η συζήτησή τους θα πραγματοποιηθεί οκτώ ημέρες μετά από μια βιντεοδιάσκεψη Ρωσίας-ΗΠΑ, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και ο Πούτιν του δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς και δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα αποτελούν απειλή για την Ρωσία.

Ανοιχτή για τα ΜΜΕ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι, σε αντίθεση με την βιντεοδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού πρόεδρου Τζό Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Σι «θα είναι ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης, ως προς το πρώτο μέρος των συνομιλιών, που θα γίνει η ανταλλαγή δηλώσεων». Τέλος, επισήμανε ότι μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξει ενημέρωση προς του δημοσιογράφους για τις συνομιλίες εκ μέρους του συμβούλου του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr