Μέρκελ Τουρκία
German Chancellor Angela Merkel addresses the media after talks with Czech Republic’s Prime Minister Bohuslav Sobotka in Berlin March 13, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY – Tags: POLITICS)

Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρίσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε, υπάρχουν τομείς -όπως το μεταναστευτικό- όπου η Ε.Ε. επιθυμεί συνεργασία, ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι «υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρίσεις στον κατάλογο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ο τούρκος πρόεδρος, κατά την επικοινωνία, εξέφρασε την επιθυμία “να ανοίξει μια νέα σελίδα” με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr