Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έγινε ο πρώτος Άραβας ηγέτης που συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο σε μια ζεστή και πολύ φιλική συνάντηση.

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον βασιλιά Αμπντάλα έναν «καλό, πιστό και αξιοπρεπή φίλο» και δήλωσε με νόημα ότι «πάντα ήσουν εκεί (σ.σ. για τις ΗΠΑ) και εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για την Ιορδανία», ενώ ο μονάρχης σημείωσε ότι η περιοχή παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και ότι «πάντα μπορείς να υπολογίζεις σε εμένα, στη χώρα μου και σε πολλούς από τους συναδέλφους μου στην περιοχή».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή και τον ηγετικό ρόλο της Ιορδανίας στην προώθηση σταθερότητας και ειρήνης. Το «μενού» περιλαμβάνει την κατάσταση στη Συρία (η Ιορδανία φιλοξενεί ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες), αλλά και ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ, όπου αμερικανικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί μέσα στη χρονιά περισσότερες από 25 επιθέσεις με το drones και ρουκέτες.

Το ζήτημα του Ιράκ

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο Αιγύπτιος ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επισκέφθηκαν τη Βαγδάτη τον Ιούνιο και συναντήθηκαν με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά Καντίμι -ο οποίος θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα-, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης της κατάστασης, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί την Ιορδανία ως μια μετριοπαθή χώρα που μπορεί να ελέγξει κάπως τις πιο ακραίες επιρροές του Ιράν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ είχε καταφέρει να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ιορδανία όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017, απόφαση που ο Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να «μπαλώσει» τα προβλήματα που δημιούργησε ο πρόκάτοχός του και στην Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr