Μετά από13(!) χρόνια

Μετά από 13(!) χρόνια “ξεπαγώνουν” οι συντάξεις. Από την 1.1.2023  2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν βελτίωση του μηνιίου εισοδήματός τους, γιατί οι αυξήσεις θα υπολογιστούν στο «στο συνολικό ποσό της σύνταξης», δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει , και όχι στο μέρος της αναλογικής ή της εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).

«Τα νέα μέτρα στήριξης το 2023, που θα αφορούν τους συνταξιούχους, περιλαμβάνουν  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας  στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Παρεμβάσεις στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης

Ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του , προανήγγειλε παρεμβάσεις στον τομέα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

«Ετοιμάζουμε σχέδιο για την ενοποίηση και την ενίσχυση των φορέων εποπτείας το οποίο ταυτόχρονα θα δίνει και τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να προωθηθεί  η  ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει την αγορά των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταστούν ενιαίοι οι όροι λειτουργίας ενός κλάδου που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν θα αφορούν τις φορολογικές απαλλαγές, τόσο των εισφορών όσο και των ορισμένων παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την επέκταση του θεσμού και σε πολυσυμμετοχικά σχήματα, αλλά και ζητήματα εποπτείας.

Οι λύσεις που θα επιλεγούν για το καθεστώς λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιοΑν σε αυτά προστεθούν και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό φθάνει στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr