Φαίνεται ότι η συμφωνία AUKUS και η προοπτική απόκτησης πυρηνικών υποβρυχίων έχει ανοίξει την όρεξη της Αυστραλίας για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Έτσι, η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συμφωνία ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με την Ουάσινγκτον για την αγορά περισσοτέρων από 120 τανκ και αρμάτων μάχης, με στόχο να αναβαθμίσει το συγκεκριμένο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμενων της Αυστραλίας. Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη συγκεκριμένη πώληση το 2021 και πλέον μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της.

Η προμήθεια και οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το ντιλ, η Αυστραλία θα αγοράσει 75 νέα τανκ M1A2 abrams και 52 άλλα θωρακισμένα οχήματα διαφόρων χρήσεων, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πίτερ Ντάτον, σημείωσε ότι με την αγορά αυτή οι Αυστραλοί στρατιώτες θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατότητα επιτυχίας και προστασίας από μελλοντικές απειλές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αγορά θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές της Αυστραλίας και την εγχώρια βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, η Αυστραλία προτίθεται να ξοδέψει στο εγγύς μέλλον ποσό μεταξύ 30 και 42 δισ. δολαρίων για θωρακισμένα οχήματα, ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν ενστάστεις, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα σε οχήματα εδάφους, σε μια στιγμή που πιθανή σύγκρουση με την Κίνα θα διεξαχθεί κυρίως στη θάλασσα και στον αέρα (εξ ου και η συμφωνία με ΗΠΑ και Βρετανία για τη μεταφορά τεχνολογίας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια).

Πιο στενή στρατιωτική συνεργασία

Τα πρώτα θωρακισμένα οχήματα αναμένεται να παραληφθούν από τη  Αυστραλία το 2024 και να ενταχθούν πλήρως στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2025. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία συμμετέχει και στο πρόγραμμα των F-35 και ότι σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις θα παραλάβει συνολικά 100 μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35A για την Πολεμική Αεροπορία της. Μαζί με τα υποβρύχια και τα θωρακισμένα, φαίνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα γίνεται όλο και πιο στενή.

Ο λόγος, φυσικά είναι προφανής, καθώς η Αυστραλία βρίσκεται σε στρατηγικά κρίσιμο σημείο, στην περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στον ΙνδοΕιρηνικό, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και είναι απολύτως λογικό η Ουάσινγκτον να θέλει η χώρα να έχει προηγμένο και συμβατό εξοπλισμό. Βέβαια, όλα αυτά προκαλούν νέες τριβές στις σχέσεις της Καμπέρας με το Πεκίνο, που, μετά από ένα διάστημα αγαστής συνεργασίας στον εμπορικό τομέα, έχουν μπει σε φάση «παγώματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr