Μετάλλαξη Lamda

Mετά την μετάλλαξη Δέλτα, μπαίνει στην ζωή μας και η μετάλλαξη Λάμδα: Πρόκειται για μια ακόμη, μετάλλαξη του κορονοϊού, που παρακολουθούν στενά οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, χωρίς όμως ακόμη να έχουν στοιχεία για το εάν είναι πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες.

H μετάλλαξη Λάμδα έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες

Η μετάλλαξη Λάμδα (ή C.37) έχει ήδη εντοπιστεί σε 29 χώρες– επτά εξ αυτών στη Λατινική Αμερική -, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την κατατάσσει, με την δική του ορολογία, ως  «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Στο Περού, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, η μετάλλαξη Λάμδα αντιπροσωπεύει το 82% των νέων λοιμώξεων, ενώ αφορά επίσης μία στις τρεις επιβεβαιωμένες μολύνσεις στη Χιλή. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Μεξικό.

Πιθανό να εμφανίζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη Λάμδα είναι πιο επιθετική», δήλωσε ο ιολόγος του ΠΟΥ, Ζάιρο Μεντέζ-Ρίκο. «Είναι πιθανό να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά αξιόπιστα δεδομένα για να τα συγκρίνουμε με τη Γάμμα ή τη Δέλτα».

Οι Άλφα (B.1.1.7), Βήτα (B.1.351), Δέλτα (B.1.617.2) και Γάμμα (P.1) κατηγοριοποιούνται ως «παραλλαγές ανησυχίας» από τον ΠΟΥ, με την ταξινόμηση να υποδεικνύει ότι είναι πιο μεταδοτικές και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οδηγώντας σε πιο σοβαρή ασθένεια.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Λάμδα είναι πιο επικίνδυνη και οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα», ανέφερε ο Μεντέζ-Ρίκο.

Η πανδημία δεν θα τελειώσει έως ότου εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού

Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν θα τελειώσει έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Νέες παραλλαγές όπως η Λάμδα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να επιτευχθεί αυτό.

Ο Μεντεζ-Ρίκο επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα: «Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παγκοσμίως ήταν γενικά αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι είναι λιγότερο έναντι της Λάμδα».

Από την πλευρά του ο ιολόγος Πάμπλο Τσουκαγιάμα και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Λίμα έχουν εντοπίσει την εξέλιξη της μετάλλαξης Λάμδα στο Περού μήνες μετά την πρώτη αναγνώρισή της. Εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από τις παραλλαγές που θεωρούνταν πολύ πιο επικίνδυνες από την ΠΟΥ, εκτός από τη Γάμμα, η οποία ήταν ανεξέλεγκτη στη γειτονική Βραζιλία.

«Είχαμε 200 μολύνσεις με τη Λάμδα τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα, προσθέτοντας πως «μέχρι το τέλος Μαρτίου, αποτελούσε το ήμισυ όλων των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Λίμα. Τρεις μήνες αργότερα, η Λάμδα έχει γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στο Περού.

Ο Τσουκαγιάμα είπε ότι η Λάμδα ήταν πιο μεταδοτική: «Με 187.000 νεκρούς και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο, είμαστε η χώρα που έχει αγωνιστεί περισσότερο σε ό,τι αφορά τον ιό. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα μετάλλαξη ξεκίνησε εδώ».

Λατινική Αμερική: Το “εκκολαπτήριο” των μεταλλάξεων

Η Λατινική Αμερική – που μετρά ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από κορονοϊό –  εξελίσσεται στο νέο παγκόσμιο επίκεντρο των μεταλλάξεων. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, η εξαιρετικά μεταδοτική Β.1.621, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

Ο συνδυασμός χαμηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης, μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων και έλλειψης εμβολίων έχουν αποδειχθεί ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τη μετάλλαξη Λάμδα.

«Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 60% των πολιτών της, αλλά αποτελεί εξαίρεση στην ήπειρο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου (Χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο). Μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρες, αλλά σίγουρα θα είναι πιο μεταδοτικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr