Τι φοβούνται οι επιστήμονες στη μετάλλαξη Όμικρον

Παγκοσμιο αγώνα δρόμου στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, με τους ειδικούς σε όλον τον πλανήτη να δίνουν μάχη με το χρόνο για να διαπιστώσουν εάν, και σε ποιον βαθμό, η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «σπάει» τις άμυνες των εμβολίων.

Το πρώτο ερώτημα στην αποκρυπτογράφηση των νέων δεδομένων, είναι το κατά πόσο αυτή η νέα μετάλλαξη μπορεί να ξεπεράσει παγκοσμίως την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Εάν αυτό συμβεί, ο μεγάλος προβληματισμός εστιάζει στο ενδεχόμενο το ισχύοντα εμβόλια να μην παρέχουν απόλυτη προστασία έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού σε σχέση με την σοβαρή νόσηση.

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται ότι η “Ομικρον” παρακάμπτει τα εμβόλια

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Η Όμικρον μοιράζεται πολλές βασικές μεταλλάξεις με δύο προηγούμενες παραλλαγές, τη Βήτα και τη Γάμμα, που τις έκαναν λιγότερο ευάλωτες στα εμβόλια ενώ έχει 26 μοναδικές μεταλλάξεις, πολλές από αυτές σε περιοχές που στοχεύουν τα αντισώματα του εμβολίου.

“Έτσι, το ερώτημα, πραγματικά, είναι πόσο μεταδοτική είναι η Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Αυτό είναι το κύριο που πρέπει να γνωρίζουμε”, δήλωσε ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη.

Οριστικές απαντήσεις σε έξι εβδομάδες

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά εάν οι περιπτώσεις που προκαλούνται από την Όμικρον, όπως αυτές αναφέρονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, αρχίζουν να αντικαθιστούν αυτές που προκαλούνται από τη Δέλτα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται η παραλλαγή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Άλλα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη θα μπορούν να είναι διαθέσιμα νωρίτερα, εντός δύο εβδομάδων, και “θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση της σοβαρότητας της ασθένειας”, δήλωσε ο Δρ Πίτερ Χότεζ, ειδικός στα εμβόλια και καθηγητής μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine. «Ακούμε διαφορετικές αναφορές – κάποιοι λένε ότι είναι μια πολύ ήπια ασθένεια και άλλοι (αναφέρουν) κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σχετικά σύντομα έγκυρες απαντήσεις σχετικά με το εάν η Όμικρον μπορεί να παρακάμπτει την προστασία από τα εμβόλια. Τα αρχικά δεδομένα θα προέλθουν από εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από εμβολιασμένα άτομα ή πειραματόζωα, αναλύοντας αντισώματα στα δείγματα μετά την έκθεση στη νέα παραλλαγή.

Ο Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, πιστεύει ότι η Όμικρον θα δείξει σημαντικό βαθμό αντίστασης, με βάση τη θέση των μεταλλάξεών του στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.

«Τα αντισώματα του εμβολίου στοχεύουν τρεις περιοχές στην ακίδα του κοροναϊού και η Όμικρον έχει μεταλλάξεις και στις τρεις αυτές περιοχές», είπε ο Χο. «Εμείς οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούμε πολύ περισσότερο από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας λόγω των όσων γνωρίζουμε από τη δομική ανάλυση» της Όμικρον, όπως είπε.

“Ο εμβολιασμός θα μας κρατήσει έξω από το νοσοκομείο”

Άλλοι σημειώνουν ότι παλαιότερες παραλλαγές είχαν επίσης μεταλλάξεις που καθιστούσαν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά ότι αυτά τα εμβόλια εξακολουθούσαν να βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου. Ακόμα και αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά, άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως Τ κύτταρα και Β κύτταρα πιθανότατα θα αντισταθμίσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Ο εμβολιασμός πιθανότατα θα σας κρατήσει ακόμα έξω από το νοσοκομείο», είπε ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στη Φιλαδέλφεια.

Οι πρώτες πραγματικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον στην κοινότητα είναι πιθανό να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί μελετούν τα ποσοστά των αποκαλούμενων λοιμώξεων σε άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα, δήλωσε ο Δρ Μάικλ Οστερχολμ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Ο Ντέηβιντ Χο λέει  ότι το γεγονός ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ήδη παράλληλα με τη Δέλτα, είναι ανησυχητικό – άποψη ωστόσο που δεν συμμερίζονται άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν βλέπουν διαφορά στη μεταδοτικότητα προηγούμενων μεταλλάξεων του ιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr