Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, στο Υπουργείο Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 (ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον έκρουσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σταδιακά και στην Ελλάδα.

Κίνδυνος για όλους

Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορωνοϊού και διευκρίνισε ότι η Όμικρον είναι μία μετάλλαξη που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την Όμικρον, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επισήμανε ότι ακόμη παραμένει ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Κρίσιμη η τρίτη δόση

Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κυρίως νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η μετάλλαξη αυτή στους ηλικιωμένους.

Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την μετάλλαξη Όμικρον, παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση.

Μείωση ανοσίας

Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνεται, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην Όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr