μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια για τη Μετάλλαξη Όμικρον κάνουν την εμφάνισή τους, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι βαίνουμε προς αποκλιμάκωση της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.

Τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα 

Κάποιοι εκ των επιστημόνων, προέβλεπαν την αποκλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, με βάση τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, τα οποία είχαν συνυπολογίσει κυρίως δύο παράγοντες: την αύξηση των εμβολιασμών -και ιδιαίτερα της τρίτης δόσης- αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό.

Στα μοντέλα αυτά, όμως, δεν υπολογίστηκε ένας δεύτερος αστάθμητος παράγοντας. Κι αυτός είναι το τείχος ανοσίας που δημιουργήθηκε από αυτούς που νόσησαν χωρίς συμπτώματα, ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί.

Το ακούσιο τείχος ανοσίας 

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που δεν αυτοπεριορίστηκαν στις γιορτές -οι πιο νέοι δηλαδή- και οι οποίοι τελικά μολύνθηκαν την Πρωτοχρονιά και γύρω από τις μέρες αυτές, ήταν ενδεχομένως κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που καταμετρήθηκαν, οπότε δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας από αυτό που γνωρίζουμε:

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μολύνθηκαν περίπου οι τριπλάσιοι από τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Έτσι, συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσοστό πολιτών που απέκτησε σχεδόν μαζικά ανοσία στην Όμικρον”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Έχουμε πραγματική ύφεση στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον;

Καυτά ερωτήματα θέτει ωστόσο, ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχετικά με το εάν η ύφεση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 5 με 7 ημέρες είναι πραγματική, ή εάν θα υπάρξει εντός της εβδομάδας κάποια δυσάρεστη έκπληξη, με απότομη αύξηση κρουσμάτων.

“Επισήμως με βάση τους αριθμούς έχουμε σαφώς ύφεση”, λέει και προσθέτει: “Υπάρχει μια μικρή αμφιβολία αν οι αριθμοί που καταγράφονται αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικοί. Δεν λέω ότι καταγράφονται όλα τα κρούσματα, αλλά η τάση αν είναι αντιπροσωπευτική, ή εάν υπάρχει υποκαταγραφή του προβλήματος.

Γιατί είμαστε μετά από τέσσερις ημέρες εορτών, Φώτων, Αγίου Ιωάννη και Σαββατοκύριακου που παραδοσιακά καταγράφονται λιγότερα κρούσματα. Και τώρα έχει και τον κακό καιρό που δυσχεραίνει το να πάει κάποιος να κάνει τεστ αν δεν είναι σίγουρος ότι έχει μολυνθεί”.

Αν επιβεβαιωθεί η μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες θα είμαστε όχι μόνο σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε ύφεση, λέει ο ειδικός:

“Με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ρυθμού αναπαραγωγής και την ταχύτητα της πορείας της πανδημίας είμαστε κάτω από τη μονάδα. Που σημαίνει πως είμαστε σε ύφεση επίσημα”. Έτσι, εάν τις επόμενες δύο ημέρες δεν υπάρξει νέο “αρνητικό ρεκόρ” στα κρούσματα, τότε θα επιβεβαιωθεί και επισήμως η φθίνουσα πορεία της παραλλαγής Όμικρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr