μετάλλαξη Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον είναι εδώ. Έχει κυριαρχήσει στην Αττική, γεγονός που αποδεικνύει τους φόβους των επιστημόνων για ραγδαία εξάπλωση.

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται και η εποχική γρίπη, με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού να μην… βοηθούν καθόλου!

Αυτό που τρέμουν πλέον οι επιστήμονες αλλά και οι κυβερνητικές αρχές, είναι η υπερμετάδοση της Όμικρον, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένας απλός πονόλαιμος δεν είναι κοροναϊός; Και τι πρέπει να κάνουμε για να σιγουρευτούμε;

Σε όλα αυτά προσπαθεί και πάλι να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα.

Στο 70% τα ποσοστά της νέας παραλλαγής στην Αττική

Τους απίστευτους ρυθμούς μετάδοσης της νέας παραλλαγής Όμικρον, καταδεικνύουν τα όσα κατέθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.

Ειδικότερα, η νέα παραλλαγή Όμικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, ανέφερε στο ΣΚΑΙ 100.3 ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Τα τρία συμπτώματα που μπορεί να μας μπερδέψουν

Σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα,

  • μπούκωμα,
  • πονόλαιμο,
  • ρινική καταρροή,

Καλό θα είναι να μην τα θεωρήσει ένα απλό συνάχι όπως θα έκανε παλιότερα αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού, εφόσον είναι φορέας του στελέχους Όμικρον.

Νωρίτερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αφού επεσήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι σταδιακά θα αυξηθούν τα κρούσματα καθώς όπως εξήγησε ο κόσμος θα επιστρέψει από διακοπές και τα συμβάντα θα φανούν αυτό το δεκαπενθήμερο, τόνισε ότι «Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του» .

Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, «τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr