Ο… συνήθης ύποπτος ξαναχτυπά και απειλεί να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στις προσπάθειες της ΕΕ να βρεθεί μια δίκαιη λύση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Θέλουν να “μετεγκαταστήσουν” τους μετανάστες στην Ουγγαρία δια της βίας. Είναι απαράδεκτο», αναφέρεται σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνηση Ζόλταν Κόβακς.

Σύστημα μετεγκατάστασης

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μετεγκατάσταση των προσφύγων. Τα κράτη μέλη δεσμεύονται να υποδεχθούν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο που φθάνουν σε χώρες της ΕΕ που δέχονται μεταναστευτική πίεση ή, ελλείψει αυτού, να παράσχουν οικονομική συμβολή. Η οικονομική αποζημίωση που προβλέπεται ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που δεν έχει μετεγκατασταθεί.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά των προτάσεων, ενώ η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία απείχαν, έγινε γνωστό από πηγές της σουηδικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ηγήθηκε των συνομιλιών. Ο Ούγγρος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μπέντσε Ρετβάρι κατήγγειλε το σύστημα «υποχρεωτικής» αλληλεγγύης που προβλέπεται από την συμφωνία, «που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν θα έχουν λόγο για το ποιος κατοικεί στο έδαφός τους».

«Δυσανάλογο βάρος»

«Είναι ένα δυσανάλογο βάρος» για την Ουγγαρία, είπε, επικρίνοντας την «έλλειψη ευρωπαϊκών πόρων» για την χρηματοδότηση του κόστους προστασίας των συνόρων, ενώ επέκρινε με δριμύ τρόπο τη διαδικασία με την οποία «παραβιάσθηκαν οι ευρωπαϊκές αξίες», αφού τα κείμενα της συμφωνίας υποβλήθηκαν «λίγα λεπτά, στην καλύτερη περίπτωση μισή ώρα» πριν την ψηφοφορία στην οποία απαιτείτο η θετική ψήφος 15 εκ των 27 χωρών μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

«Οι φιλομεταναστευτικές κυβερνήσεις άσκησαν πιέσεις» επί των εταίρων τους, είπε. Υπό την ηγεσία του Βίκτορ Ορμπάν, η Ουγγαρία έχει υψώσει φράκτες και έχει περιορίσει την διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου στις πρεσβείες της στο εξωτερικό, μία πολιτική που της έχει κοστίσει επανειλημμένες καταδίκες από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Τον περασμένο χρόνο, μόλις 18 άνθρωποι έλαβαν το καθεστώς του πρόσφυγα την Ουγγαρία, αριθμός αστείος σε σχέση με την πραγματικότητα στην ΕΕ.

Ο Ορμπάν, πρέπει να σημειωθεί, αντιμετωπίζεται με καχυποψία εντός της ΕΕ και για τη στάση του έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς εξαρχής η Ουγγαρία επιχείρησε να αμβλύνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ζήτησε εξαίρεση από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αρνείται -όπως και η Τουρκία- να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. So much for the «New Europe», για να παραφράσουμε τον Ντόναλντ Ράμσφελντ…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr