συμφωνία μεταναστευτικό

Σε  μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον μηχανισμό αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και τους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screening και δεδομένα Εurodac) κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.

Ιστορική συμφωνία 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανέν, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Όπως ανακοίνωσε στο Τwitter, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Dans les prochains jours, la présidence française et la Commission organiseront une réunion de la “plateforme de solidarité” créée à la demande d’@EmmanuelMacron pour donner une traduction concrète à cet accord historique.

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 10, 2022

Ο Νταρμανέν ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η γαλλική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανέν εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμέν.

📍Luxembourg
Heureux de présider à nouveau le Conseil des ministres de l’intérieur européens au nom de la France.
👉 Nous allons notamment travailler et échanger sur les questions d’immigration et d’asile, sur les frontières, et sur les conséquences de la guerre en Ukraine. 🇪🇺

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 10, 2022

Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screening), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους, εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ε.Ε. 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε ότι η  συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

A major breakthrough achieved today on the Pact with large majority in support of this compromise.

This is a unequivocal demonstration of the united Europe we have seen emerging even more strongly in recent months.

Particular thanks to #MED5 countries for constructive approach. https://t.co/hUCH1PY0xP

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) June 10, 2022

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr