Χουλουσί Ακάρ

Την ώρα της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης του Αφγανιστάν επιλέγει η Τουρκία για να τροφοδοτήσει ξανά την ένταση στην Μεσόγειο, με τον Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά της Ελλάδας και να βάζει ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την χώρα μας για «προβοκάτσιες, επιθετικές και παράνομες δηλώσεις και ενέργειες», και για «απειλητική γλώσσα» κατά της Τουρκίας, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τα νησιά.

“Επεκτατική η συμπεριφορά της Ελλάδας”

Από την Αδριανούπολη, κοντά στον ποταμό Άρδα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που επισκέφτηκε μαζί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ο Ακάρ υποστήριξε ότι «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα πάνε πουθενά με την επεκτατική τους συμπεριφορά και την προβοκατόρικη στάση τους», σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτές οι πολιτικές απέχουν πολύ από το να είναι λογικές και δεν σημαίνουν τίποτα».
Μάλιστα, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι εμφανίζει απαιτήσεις «σαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Αιγαίου», ότι επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει όλα τα νησιά, αλλά και ότι «σπρώχνει πίσω τους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκαταλείπουν στο θάνατο».

Ισχυρίστηκε δε, ότι «άλλο ένα λάθος το οποίο κάνουν οι Έλληνες γείτονες μας και είναι και ανήθικο, είναι πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως προβλήματα Τουρκίας – HΠΑ ή Τουρκίας – E.E. και με αυτή την κακομαθημένη στάση νομίζουν πως θα πάρουν μαζί τους την Ε.Ε και τις ΗΠΑ και θεωρούν πως θα υπερτερούν της Τουρκίας. Τεράστιο λάθος».

Όπως είπε, «αυτή η ξεκάθαρη επεκτατική και προβοκατόρικη πολιτική, ενέργεια και προσέγγιση της Ελλάδας, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά. Αυτές οι πολιτικές είναι μακριά από τη λογική και μάταια όνειρα. Αυτό πρέπει να το δουν. Από τη μια πλευρά δαπανούν ποσά για εξοπλισμούς και από την άλλη δηλώνουν πως έχουν τεράστια χρέη».

“Υπάρχουν νησιά που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες”

Ο Ακάρ  είπε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες. Ενώ εμείς περιμένουμε να λύσουμε το θέμα αυτό με συνομιλίες και με ειρηνικό τρόπο, εκείνοι προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν. Με κάποια τετελεσμένα, με κάποια έργα και με κάποιες δηλώσεις προσπαθούν να τα στρέψουν αυτά προς την πλευρά τους»,.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,  συμπλήρωσε ότι «με την Ελλάδα, έχουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων, και υπάρχουν υποχρεώσεις μας βάσει των συνθηκών. Βασικό θέμα, τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Κάποια νησιά δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Κι ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό στις συνθήκες, οι Έλληνες γείτονες μας με ακατανόητο τρόπο κάνουν τα πάντα για να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στρατιωτικοποίησε τα 16 από τα 23 νησιά που κατονομάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα, λέγοντας πως «αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα νησιά γιατί στρατιωτικοποιήθηκαν; Eναντίον ποιου; Σε τι θα ωφελήσει;».
Κατά τον ίδιο, «η λογική που θέλει τη μείωση των διεθνών υδάτων από το 48% στο 20% και επιθυμεί να ελέγχει το 70% είναι μια εμμονική και επικίνδυνη προσέγγιση. Περιμένουμε από τους Έλληνες αξιωματούχους να το δουν αυτό».

Όπως ανέφερε «στον κόσμο δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τα νησιά να έχουν χωρικά ύδατα 6 μιλίων και να διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Οι Έλληνες γείτονες μας έχουν τέτοιους ισχυρισμούς και έτσι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα, θέλουν να περιορίσουν την Τουρκία και να την απειλήσουν. Όμως η ιστορία έχει δείξει πως έτσι δεν θα μπορούν να φτάσουν πουθενά».
Συνεχίζοντας, ο Akar ανέφερε ότι οι Έλληνες ισχυρίζονται πως θέλουν ειρήνη και αποφεύγουν τη χρήση βίας, «κάνουν ότι δεν βλέπουν πως παρενοχλούν τα ερευνητικά μας πλοία στο Αιγαίο που κάνουν επιστημονικές και τεχνικές έρευνες, παρενοχλούν τα μαχητικά μας και τα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη τα οποία ασκούν τα καθήκοντα τους».

Το προσφυγικό

Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, αφού σημείωσε πως «δεν είναι μόνο το δικό μας πρόβλημα και δεν πρέπει να είναι», τόνισε ότι «η Ε.Ε και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς κάναμε και κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάναμε και κάνουμε και οικονομικές θυσίες, όμως με παρόμοιο τρόπο και οι γείτονες μας και η Ε.Ε πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και για το θέμα αυτό, λέγοντας «σπρώχνει πίσω τους πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και σε κάποιες περιπτώσεις τους εγκαταλείπουν στο θάνατο. Αυτό είναι απαράδεκτο. H Eλλάδα πρέπει να επανεξετάσει αυτή την απάνθρωπη στάση και τα μέτρα της για την έλευση 3-5 ανθρώπων. Αυτό είναι παράνομο και ενάντια στην ανθρωπιά».
Τέλος, καταλόγισε στηνΕλλάδα ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, εδώ και χρόνια φιλοξενεί τρομοκράτες και τους παρέχει δυνατότητες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr