Εν μέσω θύελλας βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία δέχθηκε χθες τα «πυρά» της Ε.Ε. για την ανακοίνωσή της, ότι θα καθυστερήσει τις συμφωνημένες με τις Βρυξέλλες παραδόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η εταιρεία κλήθηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που ήθελαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, που ανέπτυξε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, να είναι σχεδόν αμελητέα στους πιο ηλικιωμένους.

Πυρά από Bild και Handelsblatt

Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι μόλις 8%, ενώ και η Bild γράφει ότι το Βερολίνο αναμένει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Διαψεύδει η εταιρεία

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τον ΕΜΑ.

Η AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Πηγή: economico.gr