Με τον γνωστό της τρόπο -η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση-, με εμφανή εκνευρισμό και με επίκεντρο τις αναθεωρητικές θέσεις της, η Άγκυρα επιτέθηκε στη Γερμανία, για την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Τη σκυτάλη, αυτή τη φορά, ανέλαβε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με μια ακραία σε ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωση, καλεί τη Γερμανία να… βάλει σε τάξη την Ελλάδα, την οποία και κατηγορεί ότι είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα», και επιτιμά το Βερολίνο, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, «πέφτει στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας».

«Αβάσιμες» οι γερμανικές δηλώσεις

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτ, δήλωσε ότι «καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Μπιλγκίτ, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως “παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου”. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα».

«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Καταλήγοντας, ο Μπιλγκίτ υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Κόλαφος από το Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης «συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Όλα αυτά είναι λάθος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» από την Τουρκία. Σημείωσε δε ότι θέση του Βερολίνου είναι ότι «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου», όμως υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ως «στροφή» της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις τουρκικές προκλήσεις και του έδειξε και τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»), καθώς αρχικά το Βερολίνο είχε κρατήσει στάση ίσων αποστάσεων έναντι των τουρκικών προκλήσεων, με τη στάση του να κινείται στο επίπεδο του «βρείτε τα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr