Μέτωπο Ελλάδας Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης κόντρα στα
Οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας καιΓαλλίας κ.κ. Σταϊκούρας και Λεμέρ

Μέτωπο Ελλάδας Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης κόντρα στα “κρυφά” εμπόδια από την Γερμανία. Διπλωματικές προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο, το οποίο απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε χθες ότι τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες με προεξάρχουσα τη Γαλλία πιέζουν «για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες». Τόνισε, δε, πως κοινή εκτίμηση αυτή την στιγμή είναι ότι «αυτές οι διαδικασίες πάνε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τότε θα αρχίσουν να γίνονται εκταμιεύσεις των πόρων».

Νέα “κρυφά” εμπόδια από την Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομικών όμως αποκάλυψε και νέα, “κρυφά” εμπόδια από την Γερμανία στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς όπως είπε ακόμη κι εαν αρθεί η δικαστική εμπλοκή υπάρχουν και άλλα στάδια τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Ακόμη δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία για τους ίδιους πόρους σε αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των άλλων στη Γερμανία“, είπε ο κ. Σταϊκούρας, και υπενθύμισε ότι αφού κλείσουν και αυτές οι εκκρεμότητες, χρειάζεται στη συνέχεια η Ευρώπη να βγει στις αγορές να δανειστεί πόρους, για να δανείσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Έτσι, όπως επισήμανε, «υπάρχουν δύο κρίσιμα στάδια τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και εμείς πιέζουμε στα διεθνή forum ώστε να προχωρήσει συνολικά για την Ευρώπη το Ταμείο».

Αγώνας δρόμου για να εκταμιευθούν τα πρώτα 4 δις στο δεύτερο εξάμηνο

Η χώρα μας προσδοκά προκαταβολές ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και χρηματοδότηση δράσεων από το δημόσιο τομέα. Τα ποσά αυτά αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε να καλυφθούν οι απώλειες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα καλυφθούν οι μισές απώλειες του 2020, όταν το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 8,2%. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα γίνεται λόγος για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 4,2% ενώ στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού η ανάπτυξη εκτιμάται σε 4,8%.

Ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση λέγοντας χαρακτηριστικά «θα είναι σε αυτή την περιοχή που σημαίνει ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 για ύφεση στο 8,2% το 2020, η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020 το 2021. Δηλαδή θα έχουμε μία ισχυρή ανάκαμψη».

Πηγή: economico.gr