Μέτρα αναχαίτισης της οπαδικής βίας στη σκιά της δολοφονίας του Άλκη

Στις 11:30 σήμερα  θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη σκιά της βίαιης δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου,  παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Λειτουργία συνδέσμων και ιδιώνυμο

Σύμφωνα με πληροφορίες  μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προβλέψεις για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των Παραρτημάτων τους (Σύνδεσμοι), άμεση σύνδεση των ΠΑΕ/ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τη λειτουργία των Λεσχών και διοικητικές κυρώσεις, δημιουργία ψηφιακού μητρώου μελών των Λεσχών κ.λπ

Επίσης, βασικό μέτρο θα αποτελέσει τόσο η επιβολή του ιδιώνυμου, με “κλείσιμο” όλων των “παραθύρων” για αναστολή έκτισης ποινής.

Οι νέες διατάξεις που προωθούνται 

Με τις νέες διατάξεις που προωθούνται , ο αθλητικός νόμος 2725 του 1999 τροποποιείται σε βασικά σημεία του, με προβλέψεις για πολύ αυστηρότερες ποινές για τα εξής αδικήματα:

Κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδο σε αθλητικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων, ρατσιστικές δηλώσεις, υποκίνηση αθλητικής βίας και λοιπά.

Οι ποινές που έως σήμερα ίσχυαν γι’ αυτά τα εγκλήματα, με ποινές φυλάκισης μέχρι ένα η δύο χρόνια, τώρα αυξάνονται στα πέντε χρόνια.

Ομως στις περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών ή εγκλημάτων σοβαρών, οι ποινές φθάνουν πάλι τα πέντε χρόνια, ενώ για το αδίκημα της υποκίνησης σε οπαδική βία, εκτός από την αυστηρή ποινή της πενταετούς φυλάκισης, επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή. Ο δράστης, δηλαδή, και καταδικάζεται και πληρώνει.

Δεδομένο πάντως και αυτονόητο πως σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών και βαρύτατων τραυματισμών συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι βασικές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας, με ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις και φθάνουν τα ισόβια.

Στη φυλακή οι δράστες οπαδικής βίας 

Οι αλλαγές, ωστόσο, που είναι σημαντικότερες είναι εκείνες που προβλέπουν ότι οι δράστες οπαδικής βίας, που μέχρι σήμερα σπάνια πήγαιναν φυλακή, τώρα θα μπαίνουν «μέσα» ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους είναι φυλάκιση ακόμη και λίγων μηνών.

Και αυτό, διότι με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι δεν θα δίνεται αναστολή στην έκτιση της ποινής, ούτε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια καταδίκη θα οδηγεί τον δράστη στη φυλακή.

Απαγόρευση χρήσης κουκούλας 

Επίσης θα απαγορευτεί η  χρήση κουκούλων από τους φιλάθλους και γενικότερα οτιδήποτε δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη αναγνώριση των προσώπων, προκειμένου κατά την είσοδό τους στα γήπεδα να γίνεται γρήγορα ενδελεχής έλεγχος.

Θα ανακοινωθούν ακόμα, η κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια και την προστασία σε αθλητικά γεγονότα, η υποχρεωτική είσοδος στις θύρες των οργανωμένων μόνο με εισιτήρια διαρκείας και έλεγχο ταυτοπροσωπίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων στους συνδέσμους των ομάδων, η εκπαίδευση των αστυνομικών με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα κλπ.

Θεοδωρικάκος : Να βάλουν “πλάτη” οι ΠΑΕ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε χθες τις ΠΑΕ να βάλουν «πλάτη» στην προσπάθεια για τον περιορισμό φαινομένων οπαδικής βίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ποινών και στις ίδιες τις ΠΑΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος, οι σύνδεσμοι χούλιγκαν κλείνουν και οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε γνωστή την αυστηροποίηση των ποινών για όσους μετέχουν σε περιστατικά οπαδικής βίας και χουλιγκανικές δράσεις.

«Θα προβλέπονται ποινές στέρησης ελευθερίας, ενώ δε θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής. Θα επικρατήσει το ιδιώνυμο», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr