Μέτρα στήριξης  της βαριάς βιομηχανίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος το 2023 μελετά η κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης  της βαριάς βιομηχανίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος την επόμενη χρονιά μελετά η κυβέρνηση. Στο σενάριο που εξετάζεται μελετά την παροχή συμβολαίων προμήθειας ρεύματος με τιμές στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι τιμές ρεύματος που είχαν συμφωνήσει η ΔΕΗ και η βιομηχανία, πριν την ενεργειακή κρίση, ήταν στα επίπεδα των 60 και 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ σήμερα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν εξαπλάσιες, στα περίπου 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Έτσι, ο σχεδιασμός για το νέο έτος προβλέπει διπλή παρέμβαση: Της κυβέρνησης με επιδότηση του βιομηχανικού ρεύματος και τη ΔΕΗ με την προσφορά νέου οικονομικότερου τιμολογίου.

Η συνεισφορά της ΔΕΗ και ο μονόδρομος

Το δημόσιο εκτιμάται ότι θα αυξήσει για την επόμενη χρονιά τις επιδοτήσεις και μέρος του κόστους τέλος θα αναλάβουν και οι βιομηχανίες. Επίσης η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν πηγές στον ot.gr (Χρήστος Κολώνας) ενώ ήδη συνεισφέρει με τη στέρηση εσόδων από το πλαφόν που έχει τεθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από τον περασμένο Ιούλιο, εξετάζει και τη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας «πράσινης» ενέργειας (PPAs). Πρόκειται για μία μορφή συμφωνίας, με την οποία οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές διασφαλίζουν στις βιομηχανίες πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή και σταθερή τιμή για πολλά χρόνια. Το ρεύμα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα ή και αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό κόστος.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση για το άμεσο διάστημα να συνάψει PPAs καθώς έχει δρόμο μπροστά της για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα έχουν τη δυνατότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλό κόστος.

Συνεπώς τη στιγμή αυτή η νέα κρατική επιδότηση προς τη βιομηχανία για να παραμείνει ανταγωνιστική λύση μοιάζει να είναι και ο μονόδρομος.

ΔΕΗ και βιομήχανοι βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε συζητήσεις για το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται με τη λήξη των συμβατικών τους σχέσεων στην παροχή ρεύματος και την περεταίρω μείωση του κόστους του βιομηχαβικού ρεύματος. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών είναι πως η βαριά βιομηχανιά, βραχυπρόθεσμα, θα χρειαστεί κρατική στήριξη κάτι που συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αποφάσεις έγκρισης χρηματοδοτικών σχημάτων για την επιδότηση των βιομηχανιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr