μέτρα στήριξης

Μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές πρωτόγνωρων διαστάσεων, ειδικά στην Αττική και την Εύβοια, με παράλληλη εξαγγελία μεσοπρόθεσμων δράσεων για την επόμενη μέρα της πύρινης λαίλαπας, ανακοινώνει σήμερα  το Μέγαρο Μαξίμου.

Στήριξη της Πολιτικής Γραμματείας με 1,8 δις ευρώ

Το στίγμα έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αφού ζήτησε ευθαρσώς συγνώμη για τα όποια λάθη, επισήμανε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι για τη αναδάσωση των περιοχών και την αποκατάσταση των ζημιών με έργα υποδομής. Προανήγγειλε, δε, την υλοποίηση ενός ενισχυμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,8 δις ευρώ καθώς και του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, την εποπτεία του οποίου αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, στις 15.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα κάνει μία τοποθέτηση για τα μέτρα, τα οποία θα εξειδικεύσουν αμέσως μετά οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, από όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη γραφειοκρατία  και οι πρώτες αποζημιώσεις να καταβληθούν αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η σχετική κίνηση ετοιμάστηκε και υλοποιείται -λένε οι πληροφορίες- από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ κρίθηκε εξαιρετικά επείγουσα και αναγκαία μετά από τις διαδοχικές συσκέψεις για το πλάνο πρωτοβουλιών υπέρ των πληγέντων.

Τα οικονομικά μέτρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα, θα ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για  την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους περίπου μισού δις ευρώ.

Όπως θα ανακοινώσει ο ΥΠΟΚ, το πακέτο στήριξης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα προβλέπει :

  • 20.000 ευρώ για κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 8000 ευρώ για κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί μερικώς και αυτή τη στιγμή δεν είναι κατοικήσιμες
  • 6000 ευρώ για κατοικίες και επιχειρήσεις με μικρότερες ζημιές

Στα παραπάνω ποσά, όπως θα αποσαφηνίσει ο κ. Σταϊκούρας θα είναι ενσωματωμένη και η οικονομική στήριξη ύψους 6000 ευρώ για οικοσυσκευή, του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις της Αττικής και της Εύβοιας, οι οποίοι θα κάνουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και θα λαμβάνουν τα χρήματα των αποζημιώσεων μέσα σε χρονικό διάστημα το αργότερο δέκα ημερών.

Επίσης, θα προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, αναστολές εργαζομένων, επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr