«Μέτρια» χαρακτηρίζει την έκθεση της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο ο Οίκος αξιολόγησης Fitch

«Μέτρια» χαρακτηρίζει την έκθεση της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο ο Οίκος αξιολόγησης Fitch και συνεπώς δεν αντιμετωπίζει καθοριστικά ζητήματα σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία.

Αντίθετα, Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία βρίσκονται στο επίκεντρο , καθώς είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Γερμανία και Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις εξαγωγές αερίου

Η Fitch λαμβάνει υπόψη παράγοντες που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως τη διαφοροποίηση των πηγών και τη δυναμικότητα για εισαγωγές LNG. Ο οίκος καταλήγει -αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες αυτοί- στο συμπέρασμα ότι είναι «υψηλή» η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ενώ της Ελλάδας είναι «μέτρια».

Σύμφωνα πάντα με τον Fitch, η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου δείχνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις εξαγωγές αερίου.

Οι δυτικές χώρες της Ε.Ε. είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κεντρικές και ανατολικές, με τις περισσότερες από τις πρώτες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγάλες και στο σύνολό της η περιοχή θα αντιμετώπιζε σοβαρό μακροοικονομικό σοκ στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr