Διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία – από 5,6% τα μέσα Απριλίου σε 6.3% σήμερα – δημιουργώντας δυναμική ευρείας νίκης στις εκλογές της απλής αναλογικής και συνθήκες που ενισχύουν τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της στην δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Αυτό καταγράφει η Metron Analysis στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Μega.  Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου) το κυβερνών κόμμα  καταγράφεται στο 35, 4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ . Δηλαδή, μετά τις αναγωγές που έχουν γίνει, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 7,7%

Το ΠΑΣΟΚ , που καταγράφει μικρή άνοδο 0,4 της μονάδας στην πρόθεση ψήφου ύστερα από μήνες, μετρήθηκε στο 10,7% στην εκτίμηση ψήφου , το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜεΡΑ25 στο  4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να παίρνει οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή, με ποσοστό 3,2%, αφού χάνει 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Σημαντική άνοδο δύο μονάδων – σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας του Απριλίου –  εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει μόνον μία μονάδα.  Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση ψήφου  για το κόμμα του – στο 37% – πράγμα που δείχνει ότι η ΝΔ έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ακόμα και ενόψει της πρώτης κάλπης. Αντίθετα ο Αλπεξης Τσίπρας επιλέγεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 21%, ποσοστό μικρότερο της αποδοχής του κόμματός του.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ  25,3% και 30,1% – δηλαδή η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12,4% . Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών της εταιρείας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν τεχνικά να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 βουλευτές. Αντίθετα, δεν υπάρχει σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων», αφού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25 συγκεντρώνουν συνολικά 145 βουλευτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr