Μπορεί η Γερμανία να επιμένει ότι δεσμεύεται από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με την Τουρκία για τα έξι υποβρύχια τύπου Τ-214, παρά τις πιέσεις της Ελλάδας -και όχι μόνο- για φρένο στους εξοπλισμούς της Άγκυρας, ωστόσο η Αθήνα δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

«Φονιάδες» υποβρυχίων

Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Hellas Journal, η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή με ένα εναέριο υπερόπλο, τα αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, τα οποία θεωρούνται πραγματικοί «φονιάδες» υποβρυχιών. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το Πολεμικό Ναυτικό ασκεί πιέσεις προς τις ΗΠΑ με στόχο να παραδοθούν τα πρώτα ΜΗ-60 Romeo εντός του 2022, ώστε να ενισχυθεί αισθητά η ανθυποβρυχιακή φαρέτρα της χώρας.

Η Αθήνα ήδη έχει προχωρήσει το πρόγραμμα απόκτησης των πρώτων τεσσάρων Romeo και το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε επιπλέον τρία για να ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανθυποβρυχιακή άμυνα, ενώ ήδη προχωρά το πρόγραμμμα της περαιτέρω τεχνικής υποστήριξης (FOS) για τα υφιστάμενα ελικόπτερα S-70.

Παράδοση μέσα στο 2021

Άλλωστε τα πρόσφατα ανθυποβρυχιακά αποτελέσματα εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης, έδειξαν την ιδιαίτερη εμπειρία των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του ΠΝ, αλλά και του μοναδικού P-3 B Orion, ενδιάμεσης λύσης, που διαθέτει η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Όσα τουρκικά υποβρύχια είχαν στήσει καρτέρι, αποκαλύφθηκαν από τα ελληνικά πτητικά μέσα, αλλά και τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα από τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για την πιο γρήγορη παράδοση των MH-60, έχει να κάνει με το γεγονός της πρώτης παράδοσης υποβρυχίου Τ-214 στην Τουρκία εντός του 2021. Έως ότου το πρώτο υποβρύχιο γίνει επιχειρησιακό στον Τουρκικό στόλο θα περάσουν ένα έως δυο χρόνια, δηλαδή το πρώτο Τ-214 θα μπορεί να λάβει μέρος σε αποστολές στα τέλη του 2022 ή το 2023, χρονιά που ξεκινούν κανονικά οι παραδόσεις των Ελληνικών Romeo. Κατά συνέπεια οι επιτελείς θέλουν να έχουν πιο γρήγορα στα χέρια των έμπειρων «ελικοπτεράδων» του στόλου το πανίσχυρο πτητικό μέσο.

Πηγή: economico.gr