Ήταν Νοέμβριος του 2009, όταν μια μοίρα F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρέθηκε στα ΗΑΕ, προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με Mirage 2000 του Άμπου Ντάμπι, γαλλικά Rafale και Eurofighter Typhoon της RAF.

Ένα μήνα αργότερα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ένα Rafale εμφανιζόταν να έχει αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι ενός F-22 και είχε πετύχει εικονική κατάρριψη του αμερικανικού stealth μαχητικού το οποίο παρουσιαζόταν ως ανίκητο.

F-22

Η αποκάλυψη

Οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν διαψεύσει τους Γάλλους, υποστηρίζοντας ότι είχαν κερδίσει έξι αερομαχίες, άλλες πέντε είχαν λήξει ισόπαλες και μόνο ένα Mirage 2000 των ΗΑΕ είχε κερδίσει ένα F-22. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε μέσω βίντεο από το γαλλικό μαχητικό που δημοσιοποίησε το Παρίσι και αποδείκνυε ότι το Rafale είχε «καταρρίψει» ένα F-22, παρότι ήταν δέκα χρόνια παλιότερό του και σαφώς λιγότερο εξελιγμένο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον άλλες δύο φορές, αμερικανικά μαχητικά 4ης γενιάς (ένα F-16 και ένα Boeing EA-18G Growler) είχαν καταφέρει να «καταρρίψουν» σε ασκήσεις τα stealth αεροσκάφη.

Το πλεονέκτημα

Φυσικά, όλα αυτά έχουν πολλές υποσημειώσεις: τα σενάρια των ασκήσεων, οι συνθήκες, λάθη του πλιλότου, κλπ, όμως το Rafale απέδειξε κάτι πολύ ανησυχητικό: αν ένα αντίπαλο μαχητικό πλησιάσει πολύ ένα F-22, τότε οι πιθανότητες κατάρριψης του αμερικανικού μαχητικού αυξάνονται δραματικά. Αυτό απέδειξαν και Γερμανοί πιλότοι με Typhoon που αποκτούσαν διαρκώς πλεονέκτημα έναντι των F-22, πλησιάζοντάς τα πολύ σε άσκηση του 2012.

Eurofighter Typhoon

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τόσο το F-22 όσο και το F-35 προσεγγίζουν διαφορετικά τους ρόλους τους από τους αντιπάλους τους 4ης γενιάς, αλλά και από το ρωσικό Su-57 που είναι 5ης γενιάς. Τα αμερικανικά stealth μαχητικά στηρίζονται κυρίως στο μικρό στίγμα που δίνουν στα εχθρικά ραντάρ για να δρουν και διαθέτουν ειδικά οπλικά συστήματα για να καταστρέφουν τους αντιπάλους τους από πολύ μακριά.

Πηγή: economico.gr