Ούτε Γερουσιαστής, ούτε βουλευτής: αν οι πληροφορίες του Bloomberg επαληθευτούν, τότε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος, θα είναι ένας γραφειοκράτης με μακρά θητεία σε θέσεις σχετιζόμενες με τη διπλωματία των ΗΠΑ.

Μακρά θητεία

Πρόκειται για τον Άντονι «Τόνι» Μπλίνκεν, έναν 58χρονο δικηγόρο, απόφοιτο του Χάρβαρντ και του Κολούμπια, ο οποίος από το 1994 ως σήμερα -με ένα μικρό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ- κατέχει διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις που σχετίζονται με την αμερικανική διπλωματία και διεθνείς σχέσεις, από προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και λογογράφος του προέδρου των ΗΠΑ, μέχρι Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου, επί θητείας Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, αναμένεται ο Μπάιντεν να ανακοινώνει επίσημα τον μελλοντικό διορισμό αυτόν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μπλίνκεν είναι όντως ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού ορκιστεί ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

  • Η ενδεχόμενη τοποθέτηση του Μπλίνκεν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρείται “καλή επιλογή” από έμπειρες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Ήταν αντίθετος με την πολιτική Χίλαρι στον Αραβικό κόσμο και ο πρώτος που επεσήμανε στην κυβέρνηση Oμπάμα την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με τον ISIS.

Παρών στο τέλος του μπιν Λάντεν

Ο Μπλίνκεν, όπως φαίνεται και στην ιστορική φωτογραφία από το δωμάτιο επιχειρήσεων, ήταν παρών όταν πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση του αρχηγού της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, από ομάδα των Navy SEALS των ΗΠΑ (απόφαση που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «την πιο θαρραλέα που έχει λάβει ποτέ ηγέτης»).

Επίσης, ήταν από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ενεργά, επί κυβερνήσεων Ομπάμα, στον σχεδιασμό της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά στη Συρία και τη Ρωσία, αφού προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ ήταν σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020, μετά από ένα διάλειμμα μερικών χρόνων μακριά από την πολιτική

Πηγή: economico.gr