Ο OΤΕ θα συνεχίσει το επενδυτικό του πλάνο που για το 2021 θα διαμορφωθεί σε 550 εκατ. ευρώ δίνοντας μεγάλη σημασία στις νέες τεχνολογίες. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ κατά την ενημέρωση των αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Αναφερόμενος στο 2020 τόνισε ότι τα έργα πληροφορικής και το broadband σταθερής στήριξαν τα έσοδα από τις απώλειες της κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα απέδωσε αυτές τις απώλειες στην σημαντική πτώση του τουρισμού, καθώς προκλήθηκαν απώλειες εσόδων 22 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για το 2020 τόνισε ότι ο ΟΤΕ:

  • Η κάλυψη με 5G έφτασε στο 40% ενώ μέχρι τέλος του έτους θα φτάσει στο 50%
  • Εξασφάλισε τα δικαιώματα για τις διοργανώσεις της UEFA
  • Προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο ου 2021.
  • Συνέχισε να χτίζει το δίκτυο FTTH για να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες
  • Στο τέλος τέλος του 2020 περίπου 945.000 συνδρομητές είχαν συνδέσεις οπτικών ινών, περίπου 59.000 περισσότεροι από ένα χρόνο πριν. Αύξηση 3,7% καταγράφθηκε και στους συνδρομητές της Pay – TV που έφτασαν στο τέλος του 2020 τους 575.282, καθώς πέρσι ξεκίνησε και η λειτουργία της Over The Top (OTT) υπηρεσίας.

Συνδρομητική τηλεόραση: επιστροφή στην κανονικότητα

Σε ό,τι αφορά την συνδρομητική τηλεόραση αναμένται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα βοηθήσει σημαντικά καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμαζ, πολλά καταστήματα εστίασης που ήταν συνδρομητές, έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Ειδικότερα, είπε, ότι επαγγελματίες, καφέ-εστιατόρια κλπ. που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Pay Tv, είτε προχωρούν σε διακοπή της συνδρομής, είτε μετά από πρόταση του OΤΕ έχουν έκπτωση της συνδρομής με επίπτωση στα έσοδα.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, αναφέρθηκε τέλος και στην αμοιβή προς του μετόχους, η οποία όπως είπε θα είναι αυξημένη κατά 20% το 2021 σε σχέση με το 2020 στα 480 εκατ. ευρώ συνολικά με Προτεινόμενο Μέρισμα στα 0,68 ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών ύψους 167 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Όμιλος θα δώσει και έκτακτο μέρισμα ανάλογα με τα καθαρά έσοδα που θα έχει από την πώληση της Telekom Romania που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Πηγή: economico.gr