5ετές ομόλογο

Με ένα εντυπωσιακό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και με ιστορική πτώση της απόδοσης του 5ετούς σε μηδενικό επίπεδο, σφραγίζουν οι αγορές δύο κομβικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία: Την μεγάλη επιτυχία της επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει, σε αυξημένους ρυθμούς, τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Σε αρνητικό έδαφος η απόδοση του 5ετούς

Σήμερα, η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε πτώση 109,26%, υποχωρώντας πλέον σε αρνητικό έδαφος. Αντίστοιχα, πάνω από 8% είναι η πτώση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς που αγγίζει το 0,745%.

Το ράλι έρχεται μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα συνεχιστούν οι αγορές κρατικών ομολόγων με αυξημένους ρυθμούς και θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πρόκειται για την δεύτερη κομβική, θετική εξέλιξη των τελευταίων 24ώρων καθώς προηγήθηκε η εντυπωσιακή ζήτηση από τους ξένους επενδυτές για την επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς – μια επανέκδοση, που συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 27,5 δισ. ευρώ, όταν ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε μόνον2,5 δισ. ευρώ.

Bloomberg: Στους πιο περιζήτητους δανειολήπτες η Ελλάδα

Η ζήτηση για το 10ετές αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας αφενός συνεχίζει να συμμετέχει στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ παρ΄ότι ακόμα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και, αφετέρου, βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης του αξιόχρεού της από τους διεθνείς οίκους.

Η Ελλάδα σταθεροποίησε της θέση της ως ένας από τους περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, έγραψε χαρακτηριστικά το Bloomberg  μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη.

Η κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για το PEPP

Στην χθεσινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr