Σε μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες και υποανάπτυκτες περιοχές της, την Τσουκότκα, στέλνει η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας ουκ ολίγα από τα περίφημα και πανίσχυρα καταδιωκτικά αεροσκάφη της MiG-31.

Η ανακοίνωση

Το γραφείο τύπου του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-31 υπό την διοίκηση του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Anadyr, για να ενισχύσουν την αεροπορική μας ισχύ στην αρκτική ζώνη, ενώ την ίδια στιγμή εξετάζονται συστήματα διαλειτουργικότητας με επίγεια συστήματα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή για την εκτέλεση αποστολών».

Απέναντι από την Αλάσκα

Η γενικόλογη ανακοίνωση, ωστόσο, υποκρύπτει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Η αεροπορική βάση στην οποία θα βρίσκονται τα MiG-31 βρίσκεται απέναντι από τα σύνορα Ρωσίας- ΗΠΑ και για την ακρίβεια απέναντι από την Αλάσκα, ενώ έκπαλαι η Αρκτική αποτελεί ένα πεδίο αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μήνυμα της Μόσχας

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία των συγκεκριμένων αεροσκαφών σημαίνει ότι η Μόσχα επιδιώκει να στείλει μήνυμα ότι ενισχύει πραγματικά την άμυνά της στην περιοχή, καθώς τα MiG-31, αν και έρχονται από τη δεκαετία του 1970 παραμένουν πανίσχυρα και εξαιρετικά ικανά αεροσκάφη, που ακόμα και σήμερα δύσκολα έχουν αντίπαλο, τουλάχιστον μεταξύ των αεροσκαφών 4ης γενιάς.

Πανίσχυρο αεροσκάφος

Το MiG-31 είναι διθέσιο υπερηχητικό καταδιωκτικό αεροσκάφος μακράς εμβελείας και παντώς καιρού. Η τελευταία του αναβάθμιση, μάλιστα, του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων και να φθάσει σε ύψη ως 20 χιλιόμετρα, ενώ φέρει τέσσερις πυραύλους τύπου R-33 μαζί με δύο δεξαμενές καυσίμου, που του δίνουν την ικανότητα να έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 3.000 χιλιομέτρων.

Αερομαχία στα 20 χιλιόμετρα

Πρόσφατα μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζει ένα ρωσικό MiG-31 του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού να απογειώνεται για να επιχειρήσει στην στρατόσφαιρα. Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα πάνω από την περιοχή της Καμτσάτκα, σε υψόμετρο 20 χιλ. μέτρων και περιλάμβαναν εξομοίωση αερομαχίας εναντίον συμβατικών αντιπάλων.

Πηγή: economico.gr