Περιορισμένης έκτασης απώλειες για την κυβερνητική παράταξη και μικρά οφέλη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προκύπτουν από τις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις, της Marc για το Πρώτο Θέμα και της GPO για Τα Νέα.

Οι πολίτες παρότι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή της στα μεγάλα θέματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αναμένεται να φέρει ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας.

Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ με 32% καταγράφει μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 8,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ 23,5% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,3%, να κερδίζουν ένα 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, κερδίζοντας ψήφους κυρίως από τους αναποφάσιστους (Η ΝΔ χάνει μόνο 0,2%)

Στη δημοσκόπηση της GPO. η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της εταιρείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων. 

prothesi_psifou

Και οι δύο δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μικρές ή ανεπαίσθητες, προσώρας, μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών, όπως και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 49,9%.

Ενδιαφέρον έχει ότι από τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση της Marc το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι παρακολουθήσεις είναι 38%. Παράλληλα, ο 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 17,8%

Από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας Τα Νέα

Στη δημοσκόπηση της GPO ευθύνες του πρωθυπουργού για το ζήτημα «βλέπει» το 59,1% των ερωτηθέντων, ενώ το 56,4% κρίνει αρνητικά τις κινήσεις του. Αρνητική, πάντως, είναι και η εικόνα και για τους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

anisixies

Το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στα προβλήματα της καθημερινότητας με το 84,2% να ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των πολιτών, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας είναι το βασικό θέμα ανησυχίας για το 30,2% των ερωτηθέντων. Τέλος οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ανησυχούν το 26,3% των πολιτών, ενώ μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. (Marc)

Aνάλογη αποτυπώνεται η αξιολόγηση των πολιτών και στη μέτρηση της GPO. H υπόθεση των υποκλοπών ανάγεται από τους ερωτηθέντες πολίτες ως τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας -πίσω από τις τιμές του ρεύματος και την ακρίβεια- ωστόσο το 68,9% των πολιτών κρίνει το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή. Αδιάφορο εμφανίζεται το 29,9%.

Πηγή: economico.gr