Μια μικρή πρώτη νίκη πέτυχε η Τουρκία, όσον αφορά στις δικαστικές περιπέτειες της τράπεζας Halkbank στις ΗΠΑ, ωστόσο η βασική υπόθεση της τράπεζας παραμένει ανοιχτή και απειλεί ευθέως τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει τη μήνυση που είχαν υποβάλλει σε βάρος της τράπεζας 876 άτομα, θύματα ή συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί από ομάδες που σχετίζονται με το Ιράν.

Δίκη στην Τουρκία

Η δικαστής Ντενίζ Κόουτ αποδέχθηκε την άποψη της Halkbank ότι δεν είναι αρμόδια να εκδικάσει την υπόθεση, ωστόσο, η απόρριψη συνοδεύεται από τον όρο η αγωγή να εκδικαστεί από τουρκικά δικαστήρια, δίνοντας στις δύο πλευρές περιθώριο ως τις 2 Μάρτίου για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη θα πραγματοποιηθεί, μεν, εντός έδρας για τον Ερντογάν, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η εξέλιξή της θα έχει πολλά μάτια στραμμένα πάνω της και ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν νομικές ακροβασίες για να αθωωθεί η τράπεζα.

Ανοιχτή η κύρια υπόθεση

Και, φυσικά, η κύρια υπόθεση της Halkbank, η οποία κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι διευκόλυνε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, παραμένει ανοιχτή, καθώς το αίτημα της τράπεζας, που κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία, να εκπέσουν οι κατηγορίες, απορρίφθηκε από δικαστήριο του Μανχάταν.

Έτσι, ο πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα Halkbank παραμένει για τον Ερντογάν, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι μοχλοί πίεσης της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας παραμένουν και πολλοί και ισχυροί.

Πηγή: economico.gr