Θετικά μηνύματα προς την Αθήνα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, επιχείρησε να στείλει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά της και παρέμεινε πιστός στην πάγια γραμμή της Τουρκίας όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο κ. Τσαγατάι αναφέρθηκε στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα που παρατήρησε ήταν υπέρ του να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές έναν θετικό δρόμο.

«Σαφώς υπάρχουν οι πραγματικότητες. Ζούμε σε έναν πραγματικό κόσμο. Όπου έγιναν κάποια ιστορικά γεγονότα. Κανείς μας δεν βλέπει τον κόσμο με ροζ γυαλιά. Αλλά λέμε και το εξής: Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι, η Ελλάδα είναι μία χώρα μέλος της ΕΕ. Εμείς είμαστε μία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που κάνει διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγατάι, «δημιουργήθηκε ένα κλίμα επικέντρωσης στη θετική ατζέντα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αυτός είναι και ο σκοπός μας. Φυσικά και θα υπάρξουν θέματα στα οποία θα διαφωνήσουμε. Αλλά δεν θα διακόψουμε και τις σχέσεις επειδή υπάρχει μία διαφωνία».

Επέμεινε πάντως στην πάγια τουρκική θέση ότι υπάρχουν διμερή θέματα που δεν πρέπει να τεθούν σε διεθνές επίπεδο με ανάμειξη τρίτων: «Έχουμε όμως και διμερή ζητήματα (που προέρχονται) από την ιστορία μας. Να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα διμερή μας θέματα μεταξύ μας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν δύο πολιτικά ισχυρές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες, υπονοώντας ότι τώρα μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο, και ειδικά για την ένταση τα τελευταία εικσοτετράωαρα στην Πύλα, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τις «σκληρές» τουρκικές θέσεις.  «Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί» ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι «η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (sic) καταχράται αυτή την αλληλεγγύη».

Ο κ. Τσαγατάι συνέχισε ως εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις. Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι  “στρατιωτικό σχέδιο”. Εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”».

Τι λέει η Άγκυρα για το επεισόδιο στην Κύπρο

Λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία κάνει λόγο για «κυρίαρχο» τουρκοκυπριακό κράτος.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”.

Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στην Πύλα στα εδάφη της δικής τους πατρίδας, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να επιδείξει στο νησί» αναφέρετε στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για μεροληψία υπέρ των Ελληνοκυπρίων και την καλεί «να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”», όπως χαρακτηριστικά καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr