Μόνο ένας στους τρείς φορολογούμενους θα πληρώσει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο με βάση τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020 εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

Ένας στους δύο φορολογούμενους δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε τον προηγούμενο χρόνο αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.763.438 είναι μηδενικά, δηλαδή ποσοστό 51,63%.

Επιστροφή φόρου για έναν στους 5 φορολογούμενους

Την ίδια στιγμή περίπου ένας στους πέντε φορολογούμενους έχει επιστροφή φόρου, αφού για  918.849 φυσικά πρόσωπα, περίπου τα 17,17% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου με τις δύο πρώτες δόσεις να πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου ενώ η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πιθανή η μετάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα,  πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό ίσως τελικά δεν ισχύσει αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για το Σεπτέμβριο, αφού τον επόμενο μήνα πρέπει να πληρωθούν σχεδόν ταυτόχρονα οι τρείς πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων, αντί της πληρωμής της πρώτης από έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται  φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr