Άλλο ένα ευρωπαϊκό «χαστούκι» δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος για την επιθετική και αναθεωρητική ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα, Γιάκουμπ Κάρφικ, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για τις «προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», υπογράμμισε χωρίς περιστροφές ότι «η χώρα μας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος και της Δημοκρατίας. Έχουμε πάντοτε εκφράσει την ανησυχία μας για αυτά που γίνονται στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τα τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Το θέμα είχαν θέσει με ένταση όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της αλλά και απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Επεσήμαναν δε, ότι αποκορύφωμα ήταν οι χθεσινές απαράδεκτες, εμπρηστικές δηλώσεις στον ΟΗΕ, του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Αθήνα.

Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση

«Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Άμυνα και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να πω ότι η ΕΕ ανησυχεί για αυτή την κατάσταση και την έχει εκφράσει -αντιλαμβανόμενη την αλληλεγγύη της- στα ευρωπαϊκά φόρα, στο Συμβούλιο και σε άλλα διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μου, πρόσφατα, έχει μιλήσει για την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης», υπογράμμισε ο κ. Κάρφικ, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται να λυθούν πολλά σημαντικά ζητήματα, στην Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που είναι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής τον Οκτώβριο, η οποία συνδιοργανώνεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στόχο μια Ευρώπη όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Εκεί θα γίνει η πρώτη συνάντηση και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι αυτό το φόρουμ θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Περιμένω ότι πολλά σημαντικά θέματα θα συζητηθούν και ενδεχομένως θα λυθούν από αυτό», ανέφερε ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να τόνισε ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr