Τσαβούσογλου Αίγυπτος
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a news conference in Ankara, Turkey, April 1, 2019. REUTERS/Umit Bektas

Το Ισραήλ μπαίνει “σφήνα” στα παιχνίδια εντυπώσεων της Αγκυρας και η Jeruasalem Post, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας αποδομεί πλήρως την πρόσκληση-φωτοβολίδα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συμφωνία με την Κάιρο και οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκία και Αιγύπτου.

Η Jerusalem Post σχολιάζει με άκρως δηκτικό τρόπο την πρόταση Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για “φαντασιακό συμβιβασμό” και αποκλείοντας κάθε συμφωνία της Τουρκίας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισράηλ.

«Η Τουρκία έχει επινοήσει έναν νέο φαντασιακό «συμβιβασμό» – αυτή τη φορά με την Αίγυπτο – μετά από την αποτυχημένη της προσπάθεια να φτιάξει ένα ανάλογο στόρι με το Ισραήλ, την περασμένη χρονιά», γράφει η χαρακτηριστικα.

Η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, «όταν η Τουρκία είδε ότι με την εκλογή Μπάιντεν , οι μέρες της στενής συνεργασίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ τελείωναν, επιχείρησε να εμπλέξει και το Ισραήλ σε μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, μέσω της οποίας “ουσιαστικά «εξαφάνιζε» την Κύπρο και τα δικαιώματά της». Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ είχε αρνηθεί την συζήτηση επ’ αυτού.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία – και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει μία πολύχρονή πολιτική συμπόρευσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εμπλακεί σε μία συμφωνία που βλάπτει και την Κύπρο και την Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα. Και προσθέτει  ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος δεν έχουν να κερδίσουν το παραμικρό από τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία: “Εχουν ορίσει τις ΑΟΖ τους”, επισημαίνει, “και δεν χρειάζονται την συμφωνία της Άγκυρας, αφού τα θαλάσσια σύνορά τους με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ πιο κοντινά”.

Πηγή: economico.gr