Έναν «παραδοσιακό συντηρητικό» Ρεπουμπλικανό πολιτικό, τον πρώην Γερουσιαστή της Αριζόνα, Τζεφ Φλέικ, επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως νέο πρέσβη της χώρας στην Τουρκία, σε μια κίνηση με πολλές αναγνώσεις.

Ένας πολιτικός στην Άγκυρα

Ο Φλέικ, αν και προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, άσκησε δριμεία κριτική στον Τραμπ και έχει πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο ίδιος, μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσε ότι «δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της σχέσης των ΗΠΑ με την από μακρού σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, με τιμά η εμπιστοσύνη του προέδρου Μπάιντεν για αυτή τη θέση».

Η τοποθέτηση Φλέικ στην Άγκυρα έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους (κάθε άλλο, μάλιστα) και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν επιλέγει έναν έμπειρο πολιτικό ως «σύνδεσμο» της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα σημαίνει ότι επιδιώκει πολιτικούς χειρισμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, με τον Φλέικ να σημειώνει με νόημα ότι «είναι μια κρίσιμη θεση σε μια σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες».

Οι διαθέσεις και το μήνυμα Μπάιντεν

Στην ουσία, η κίνηση αυτή του Μπάιντεν δείχνει διάθεση, από τη μία να υπάρξει ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία, καθώς η πολιτική εμπειρία του Φλέικ τον καθιστά ιδανικό για τους λεπτούς χειρισμούς που χρειάζονται για να μην σπάσει οριστικά το γυαλί. Από την άλλη, ωστόσο, το συντηρητικό background του Φλέικ τον κάνει κατάλληλο για να στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, όταν η Τουρκία παρεκκλίνει των συμφωνηθέντων.

Το βέβαιο είναι ότι η τοποθέτηση Φλέικ στην κρίσιμη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι μια κίνηση με πολλές «ουρές» και έντονο πολιτικό στίγμα. Το αν η Άγκυρα θα λάβει το μήνυμα ή αν ο Ερντογάν θα συνεχίσει τον δρόμο απομάκρυνσής του από τη Δύση, μένει να φανεί. Πάντως, ο Μπάιντεν με αυτή την κίνηση στέλνει «μήνυμα» στον Ερντογάν και πλέον είναι στα χέρια του Τούρκου προέδρου πώς τα το ερμηνεύσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr