Μπορέλ Αγκυρα

Μήνυμα – προειδοποίηση προς την Αγκυρα στέλνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, παρά την “θετική ατζέντα” που περιέλαβε στην έκθεσή του για την Τουρκία εν όψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ) διαμήνυσε πως “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”, παρ’ ότι η Ε.Ε. έχει καταγράψει σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Οπως επεσήμανε « αυτή η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», και τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Η ελληνική πλευρά έκρινε ως θετική και ισορροπημένη την έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα κενά.

Νέο παιχνίδι της Τουρκίας με άσκηση στο Καστελόριζο

Η Αγκυρα, άλλωστε, έσπευσε να δικαιώσει πλήρως τις επιφυλάξεις και τις διαπιστώσεις για “εύθραυστη αποκλιμάκωση, επιστρέφοντας στην τακτική της ελεγχόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέροντας θέμα αποστρατικοποίησης  του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ανακοίνωσε για αύριο  άσκηση η οποία επικαλύπτει περιοχή την οποία έχει ήδη δεσμεύσει για άσκηση η Ελλάδα.

Οι ελληνικές  αρχές  έχουν δεσμεύσει περιοχή νότια του νησιού, που καλύπτει και μέρος του Καστελόριζου, για ασκήσεις  με πραγματικά πυρά για αύριο Τρίτη.

Η τουρκική πλευρά λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δηλώνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή  την αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX έχει η Τουρκία ενώ επισημαίνει ότι η ελληνική άσκηση συνιστά «παραβίαση της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947».

Η Τουρκία δεν αρκέστηκε σε αυτή την  κίνηση και αμέσως μετά δέσμευσε περιοχή  για άσκηση, την ίδια ώρα και μέρα εντός της περιοχής  που έχει ήδη δεσμεύσει η Αθήνα για τη  συγκεκριμένη άσκηση.

Πηγή: economico.gr