Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις νέες αναθεωρητικές προκλήσεις της Τουρκίας.

Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας»

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, αλλά δεν παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις. «Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς, και στο πεδίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», σημείωσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλει με ψευδείς θεωρίες και με ψευδείς ειδήσεις, επισήμανε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

«Σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα»

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, έχουν τελείως αλλάξει το τοπίο, ενώ ο Ούγγρος ομόλογός του υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών», στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις θέσεις της Ελλάδας. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και προκλήσεις ασφαλείας, που τονίζουν την ανάγκη στην Ευρώπη να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών», σημείωσε.

Επισήμανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία ενδιαφέρονται «να επικρατήσει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», ενώ υπογράμμισε πως δύο ζητήματα παγκοσμίου εμβελείας προκύπτουν από τον πόλεμο, λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας, δημιουργούνται νέες μεταναστευτικές ροές, αλλά και η ενεργειακή κρίση. «Και οι δύο αυτές κρίσεις αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι καίριας σημασίας και προσβλέπουμε στο άμεσο μέλλον στενή συνεργασία των δύο χωρών», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr