Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τη διολίσθηση προς ακόμα πιο ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας έστειλε ο ΥΠΕΞ από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η κύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η τουρκική ηγεσία έχει ακόμα περιθώρια να σταματήσει την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι η τουρκική κοινή γνώμη, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό αφήγημα και παραλήρημά της.

Κοινή αντίληψη συνύπαρξης

«Η τουρκική γνώμη φαίνεται να μην αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, και λυπάμαι να πω ότι η αντιπολίτευση, λέει περισσότερα χειρότερα και απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία. Η τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα και αφήγημά της. Αντίθετα πιστεύει ότι οι δύο κοινωνίες μπορεί μαζί να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Τουρκία έχει ακόμα περιθώρια να ανατρέψει τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της.

Περί ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ χαιρέτησε την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει τη συμμαχία η παρουσία τους και υπογραμμίζοντας ότι «με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία. Και ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Το αξιακό πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας, είναι έξω από τις αρχές της συμμαχίας», κάνοντας αναφορά στις ανιστόρητες και επικίνδυνες τακτικές της Τουρκίας, οι οποίες -ως γνωστόν- έχουν προκαλέσει δυσφορία σε πολλές χώρες της συμμαχίας, οι οποίες και θεωρούν ότι τέτοιες πρακτικές αδυνατίζουν την εικόνα της σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Το υπόδειγμα της Αλεξανδρούπολης

Απαντώντας στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού που έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε ότι «για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα όχι όμως ότι δεν είδε μπροστά» και έφερε ως παράδειγμα, τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που μετέτρεψε, όπως είπε, την Αλεξανδρούπολη και σε ενεργειακό και σε στρατηγικό και σε εμπορικό κόμβο. «Όταν αναφέρθηκα τότε στα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας που υπεγράφη αντιμετώπισα χαμόγελα απορίας. Η ζωή απέδειξε σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Περί Τουρκίας και εκδόσεων

Τέλος, σχολιάζοντας την τριμερή συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, σχετικά με τις εκδόσεις, αντέτεινε ότι έστω και εκβιαζόμενες υπέγραψαν, θα γίνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων, λέγοντας ότι «είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι στην αρχή της πορείας του, έχει 70 χρόνια πίσω του αλλά έχει πολλά ακόμα μπροστά του και έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να δημιουργηθεί ένας χώρος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Αν διαβάσετε με προσοχή το τριμερές Μνημόνιο που υπέγραψαν, βεβαίως αναφέρεται στις εκδόσεις αλλά γράφει στο τέλος, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Λέει καθαρά -έστω αν θέλετε και εκβιαζόμενες- στη Σουηδία και Φινλανδία ότι εμείς θα τηρήσουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr