γαλάζια πατρίδα

Την ώρα που ξεκινάει η μεγαλύτερη τουρκική άσκηση  «γαλάζια πατρίδα»,  Ελλάδα και Γαλλία δίνουν για μία ακόμη φορά  κοινό μήνυμα προς την Άγκυρα με τη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» από τη φρεγάτα “Κανάρης”.

Η ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο, από την έναρξη, σχεδόν, της πορείας του από τον ναύσταθμο της Τουλόν προς την ανατολική Μεσόγειο.

Η συνοδεία του Σαρλ Ντε Γκωλ

Το «Σαρλ Ντε Γκωλ» εκτός από την Ελληνική φρεγάτα συνοδεύεται από γαλλικά, αμερικανικά, βελγικά και ιταλικά μέσα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα βρίσκεται διαρκώς ένα γαλλικό υποβρύχιο.

Τo Γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συμμετέχει στο πέρασμά του νότια της Σικελίας και στην μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ ‘’Dynamic Manta’’ πριν κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Κρήτης. Σημειώνεται ότι στην άσκηση αυτή, συμμετέχουν και το υποβρύχιο ‘’Παπανικολής’’ όπως και η φρεγάτα ‘’Κουντουριώτης’’.

Το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πλέει νότια της Κρήτης με ανατολική πορεία. Τότε, αναμένεται να κορυφωθεί η μεγαλύτερη αεροναυτική τουρκική άσκηση “γαλάζια πατρίδα”, η οποία λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Αιγαίο το σύνολο του τουρκικού στόλου

Στη «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Αυτό σημαίνει, ότι την ίδια ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθούν κατά πόδας τα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα, Ελλάδα και Γαλλία θα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ισχύος και συνεργασίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: economico.gr