Έρντογάν Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πως η Άγκυρα θα αποζημιωθεί για τα 1,4 δισ. δολάρια που πλήρωσε για τους F-35, από τους οποίος ωστόσο αποκλείστηκε λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, όπως  μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Anadolu.

Θα τα πάρουμε πίσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο

«Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την πτήση επιστροφής του από τη Νιγηρία.

«Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον [Αμερικανό πρόεδρο] Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη», πρόσθεσε.

Ταραχώδης περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, αλλά οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τους S-400 από τη Ρωσία.

Η συνεργασία δεκαετιών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ περνάει μια ταραχώδη περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τη Συρία, τις στενότερες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά τουρκικής κρατικής τράπεζας καθώς και την υπονόμευση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών εντός της Τουρκίας.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα είχε επίσης ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσιγκτον έβαλε σε «μαύρη λίστα» τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και τρεις ακόμη υπαλλήλους.

«Αγκάθι» η έγκριση του Κογκρέσου

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως την Τουρκία κατά της αγοράς επιπλέον ρωσικών όπλων. Αλλά ο Ερντογάν έχει αναφέρει πως η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω το χάσμα με την Ουάσιγκτον.

Το αίτημα για τα F-16 θα είναι μάλλον δύσκολο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα απέναντι στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη από το αμερικανικό Κογκρέσο για ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr