Ζητήματα κυριαρχίας

Ενόψει της συνέχισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Αθήνα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων» με την Τουρκία.

Αυτή τη σαφή «κόκκινη γραμμή» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. «Είμαστε παρόντες, ενεργοί και καθόλου στάσιμοι και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και στην κυβέρνηση δεν είναι αιθεροβάμονες και πως η ειλικρίνεια αποδεικνύεται με συνέχεια και συνέπεια.

Περί Κυπριακού

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, ανέφερε ότι η ελληνική διπλωματία είναι εξωτερική πολιτική αρχών. Επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν συνθήκη για ειρήνη και επεσήμανε σε ότι αφορά στο Κυπριακό, πως «δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «εθνική θέση είναι ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου στο θέσεις για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Κύπρο».

Ο κ. Γεραπετρίτης που δέχθηκε κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, επεσήμανε πως «σοβαρό κράτος δεν είναι εκείνο το οποίο χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς ούτε είναι εκείνο που στηρίζεται σε επιθετική ρητορεία. Σοβαρό κράτος είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά διπλωματικά ερείσματα και συμμαχίες και εκείνο που στηρίζεται σε εξωτερική πολιτική αρχών».

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή»

Σε ότι αφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράμμισε πως είναι άκυρο και ανυπόστατο, ενώ περιγράφοντας τον οδικό χάρτη των επαφών των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας, είπε και ότι θα τεθεί στον διάλογο, χωρίς, ωστόσο, να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις. «Με τις δικές μας δυνάμεις θα σταθούμε απέναντι στον αναθεωρητισμό», ανέφερε για να προσθέσει ότι και η επικείμενη έκθεση της UNESCO θα είναι εξίσου καταδικαστική για την Τουρκία για το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή και το αποδεικνύει σε όλα τα επίπεδα», είπε, ενώ σε ότι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων, επανέλαβε ότι αποτελεί δικαίωμα μονομερές της Ελλάδας το οποίο θα ασκηθεί σε χρόνο που θα κριθεί συμφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ισραήλ και τον αγωγό EastMed, μίλησε για στρατηγική συμμαχία και σημείωσε πως «η αναβάθμιση των σχέσεων μας με το Ισραήλ έχει κεφαλαιοποιηθεί και είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένη έναντι όποιου άλλου γείτονα». Για τον αγωγό EastMed, είπε ότι δεν σχετίζεται με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr