Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να προκληθεί “σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση” για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, απευθυνόμενος σε περίπου σαράντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται στο Παρίσι, κάνοντας μια απόπειρα να “ξεκλειδώσουν” την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο Μακρόν, ο οικοδεσπότης αυτής της “Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο” που διεξάγεται ως την Παρασκευή, στη γαλλική πρωτεύουσα, κήρυξε “γενική επιστράτευση“. “Οφείλουμε να προκαλέσουμε σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση“, τόνισε κατά την ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν “πολλά χρήματα“, αλλά όχι απαραίτητα “στην υπηρεσία της προόδου του πλανήτη“.

“Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές”

Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτελεί το προϊόν μιας συναίνεσης του παρελθόντος“, το οποίο “αναμφίβολα δεν προχωράει πλέον αρκετά γρήγορα, το οποίο δεν είναι πλέον αρκετά κατάλληλο και το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τους στόχους μας“, πρόσθεσε ο Μακρόν, ενώ η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε, που μίλησε μετά τον Γάλλο πρόεδρο,ζήτησε από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή “για όλες αυτές και αυτούς που υποφέρουν ήδη και που πεινούν, που έχουν εκτοπιστεί, που εγκαταλείπουν το σχολείο“.

Η Νακάτε ζήτησε “δίκαιη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα“, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών. “Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές“, τόνισε. Οι εργασίες στο “Παλέ Μπρονιάρ” δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο οι σημαντικοί προσκεκλημένοι της συνόδου αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Παρωχημένη η αρχιτεκτονική

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Απευθυνόμενος και αυτός στους μετέχοντες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις ώστε οι πιστωτές φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, τόνισε η Γέλεν. “Σε αυτήν την σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την πλήρη και γρήγορη συμμετοχή όλων των διμερών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για το χρέος“, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας οικονομικής σταθερότητας” και ότι “η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί για να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε κρίση“. “Η ευημερία στη χώρα μας εξαρτάται από την ευημερία στο εξωτερικό“, κατέληξε η Γέλεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr