Ευρώπη ΥΠΕΞ Τουρκία

Μήνυμα με νόημα για την «επίθεση φιλίας» της Αγκυρας στην Ευρώπη στέλνουν πηγές του ΥΠΕΞ, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ λίγες ώρες μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικων, κατά την συζήτηση στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο γερμανός ΥΠΕΞ,  Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον τύρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα. 

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, και ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι “δεν είναι δογματική” ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

“Η Ευρώπη να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής”

Συνολικά, όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, από τη συζήτηση, προκύπτει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η “επίθεση φιλίας” της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η “νέα” προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
 
Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου  ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πηγή: economico.gr