Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το τελευταίο διάστημα, προανήγγειλε ότι θα αναδείξει στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μήνυμα στην Άγκυρα

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου «θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Συζήτηση για πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου»

Επίσης, σημείωσε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευρωπαΐκή ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Τιμές, οι οποίες όπως έχω πει πολλές φορές, δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουν προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια του νέου σχεδίου RePower EU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης».

«Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους καταναλωτές»

Δεδομένου, δε, του… χλωμού προσχεδίου αποφάσεων της ΕΕ που είδε το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατήσει στο μετρό του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρέμβαση στην χονδρική αγορά, ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες» προσθέτοντας πως «την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χοντρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτή προσθέτοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr