Στην οικονομική ανάπτυξη, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την επιστολική ψήφο και την εκπαίδευση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το Επιμελητήριο με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges».

Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά», προσθέτοντας ότι «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».

Οικονομία

«Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος», τόνισε ο πρωθυπουργός για να υπογραμμίσει ότι «η εμπιστοσύνη και η εικόνα της χώρας δεν είναι για να παίρνουμε ικανοποίηση. Μεταφράζεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δείτε την πορεία του ελληνικού χρέους, πολύ χαμηλότερα από το ιταλικό και το ισπανικό. Ποιος θα έλεγε ότι θα είχε αυτή την πορεία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί θέλω να θυμίσω ότι το 2019 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα», προσθέτοντας ότι «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν».

Μεταρρυθμίσεις

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές μας προθέσεις. Κανείς να μην εκπλήσσεται γιατί φέραμε μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί φέρνουμε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια». «Πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει, ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη. Προϋπόθέση να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στον τομέα της οικονομίας» είπε.

Μεταναστευτικό

Όσον αφορά στις προκλήσεις από το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «θα υπάρξει η δυνατότητα σε ορισμένους τομείς με νόμιμη μεταναστευτική πολιτική να φέρουμε εργαζόμενους από χώρες του εξωτερικού. Διακρατικές συμφωνίες και νέα προγράμματα με στοχευμένες βίζες π.χ. θέλουμε εργαζόμενους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας» και τόνισε ότι «τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης πρέπει να διαχειριστεί και τη νόμιμη μετανάστευση. Υπάρχει θέμα με τις άδειες παραμονής. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από ένα υπουργείο που θα υλοποιεί μια σύγχρονη πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που θα είναι εναρμονσιμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς».

Ευρωεκλογές

Εν όψει, δε, των ευρωεκλογών και του κινδύνου της ανόδου της ακροδεξιάς, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι πολύ της μόδας να κατηγορούμε την Ευρώπη και να μιλάμε για την ευρωπαϊκή παρακμή. Ανησυχώ όμως για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Ευρώπη τα τελευταία 4,5 χρόνια παρά τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά πράγματα. […] Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις την επόμενη πενταετία, το ένα είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και πώς τοποθετούμαστε απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Και ο δεύτερος τομέας είναι η άμυνα. Μετά την Ουκρανία αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση για μια ενιαία αμυντική πολιτική. Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ περισσότερες εξελίξεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr